Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar kormány ugyan megkezdte a Soros Györgyöt ábrázoló plakátjai eltávolítását, ám a nyugati sajtóban még nem ért véget az ezzel kapcsolatos cikkáradat. Philip Stephens, a Financial Times (FT) publicistája Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök közelgő budapesti hivatalos látogatását (július 18-19-én) állítja szembe a plakátkampánnyal.

Úgy látszik, az erős emberek összetartanak - utal arra, hogy az izraeli vezető és vendéglátója, Orbán Viktor magyar miniszterelnök is ilyennek számít. Az utóbbi kormányának Sorost ostorozó plakátkampánya felkeltette a félelmet a magyarországi zsidó közösségben, Izrael budapesti nagykövete is hangot adott aggályainak, ám ez nem volt elég ahhoz, hogy Netanjahu lemondja látogatását.

Mini Putyin

Izrael vezetője az erős emberek klubjába tartozónak tartja magát, akik kevésre értékelik a "liberális" jelzőt a liberális demokráciában. Akár Orbán, Netanjahu is elkötelezett csodálója Donald Trump amerikai elnöknek. Úgy tűnik, a magyar kormányfő Vlagyimir Putyin orosz államfő zsebméretű változataként tekint magára - fejtegeti az FT szemleírója.

A Magyarországot kormányzó Fidesz eltávolította a demokrácia alkotmányos ellensúlyait, megszerezte az ellenőrzést az állami média és a jogszolgáltatás felett. Orbán az illiberalizmust az EU pluralista értékei fölé helyezi annak ellenére, hogy kormánya jókora csekkeket kap Brüsszelből.

Nem érdeklik a részletek

Stephens felrója a magyar miniszterelnöknek, hogy a minap Horthy Miklóst kivételes államférfinak nevezte (korszakának első felében végzett tevékenysége alapján). Megjegyzi, hogy a kormánypropaganda olyasmivel vádolja Sorost, nevezetesen a bevándorlás támogatásával, ami nem igaz.

A magyar származású üzletember csak azt javasolja, hogy nyissanak legális utat a háborús konfliktusoktól leginkább szenvedő embereknek, illetve hogy az EU közösen vállalja a bevándorlás terheit. Orbánt nem érdeklik az ilyen részletek, igaz, elég óvatos ahhoz, hogy nyilvánosan visszautasítsa az antiszemitizmust.

Szólnia kéne a vészcsengőnek

Igaz ugyan, hogy az izraeli vezetésnek vitája van Sorossal, aki elutasítja Netanjahu kemény álláspontját a palesztin kérdé kezelésével kapcsolatban, ám megfontolásra kellene késztetnie, hogy erősödik az antiszemitizmus Kelet-Közép-Európában. Meg kellene hallania a hangosabb szóló vészcsengőt.

És az izraeli miniszterelnök viselkedése nem adhat felmentést az európai kormányoknak az alól a kötelességük alól, hogy visszaszorítsák a populizmust, amely utat nyitott Európa démonainak megjelenése előtt - véli az FT publicistája. Az Európai Bizottság és Parlament megfogalmazza kifogásait, ám ezek lényegében nem többek frusztrált vállrándításnál. Angela Merkel német kancellár nyíltan bírálja Trumpot, de hallgat Orbánról.

Stephens szerint Európa vezetőinek fel kellene idézniük, az európai alapszerződés második paragrafusát. Ez kimondja, hogy az EU az emberi méltóság, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jog uralma elvére és az emberei jogok, ezen belül a kisebbségi jogok védelmére épül. Miután eszükbe idézték ezt a tételt, ennek megfelelően kellene cselekedniük.