A brazilok a rájuk jellemző fekete humorral reagáltak arra a napokban megjelent hírre, miszerint a brazil rendőrség letartóztatott 12 férfit azzal a gyanúval, hogy terrorakciót terveztek az olimpia alatt - kezdi a brazil társadalom és az erőszak sajátos viszonyának bemutatását a Samantha Pearson, a Financial Times (FT) cikkírója. Ez része annak a lelki önvédelemnek, amelyet a nap mint nap rájuk zúduló véres történetekkel és a korrupt hatalommal szemben kialakítottak.

Te jó ég! Brazíliában még a terroristák is lusták - írta egy diák arra utalva, hogy a csoport tagjai soha nem találkoztak személyesen, csak a WhatsAppon kommunikáltak egymással. Mások a lekapcsolt férfiak amatőr voltán poénkodtak, amit Alexandre de Moraes igazságügyi miniszter beszámolójára alapoztak.

Kalasnyikov online

A tárca ugyanis azzal vádolja a gyanúsítottakat, hogy részt vettek az ISIS terrorszervezet online beavatási szertartásán, harcművészeti leckékről társalogtak egymással és megpróbáltak AK-47-es gépkarabélyt vásárolni Paraguayból az interneten keresztül.

Úgy hangzik, hogy Chuck Norrisok álltak itt össze - reagált minderre egy helyi twitterező. Mások azzal cikizték a letartóztatott férfiakat, hogy elszúrták a felkészülést az olimpiára, mert túl későre hagyták a Kalasnyikov beszerzését. Gondolom az AK-47-es elakadt a vámellenőrzésen, akárcsak az aftershave, amelyet rendeltem - írta egy vicces kedvű brazil.

"Szeretik" a horrort

A helyiek könnyelmű reakciója egy lehetséges tragikus eseményre, nem meglepő. Az Osama bin Laden maszkok is népszerűek a karneválok felvonulóinak körében, ami világosan jelzi viszonyukat az iszlám terroristákhoz. Ugyanakkor a brazil hatóságok kigúnyolása aggasztó - figyelmeztet az FT cikke.

Sajnos a cikizés nem alaptalan. Az egész ügy értelmetlen: ha valakinek Brazíliában szüksége van egy puskára, az 3000 realért (250 ezer forint) bármikor bérelhet egyet - mondja Rafael Alcadipani Sao Pauló-i tudományos kutató, akinek a rendőrség a kutatási szakterülete.

Nem érdemes

Szerinte az akció csupán egy médiabemutató volt azzal a céllal, hogy bizonyítsák: a brazil hatóságok komolyan veszik a terrorfenyegetést. Ezzel egyetért az utca embere is, ugyanis a mindent átjáró korrupció és a törvények megkerülése mélyen cinikussá tette a brazilokat. Egyikük szerint a rendőrség csak le akarta pipálni a letartóztatással a titkosszolgálatot, mások puszta színjátékot látnak az ügyben.

Egyes bloggerek szerint Rio de Janeiróban nem érdemes akciózni. A Facebookon olvasható egyik "novella" két olyan terrorista riói kalandjairól szól, akik fel akarták robbantani a híres óriási Krisztus-szobrot.

Miután elvesztették a csomagjaikat, majd kirabolták őket beragadnak az egyik végeláthatatlan közlekedési dugóba. Ezután belekeverednek egy drogbandák közötti lövöldözésbe, ami végképp elbizonytalanítja őket. Vajon Rio lerombolása terrorakció lenne vagy inkább jótékonysági cselekmény? Nem tudják eldönteni, ezért feladják a tervüket - zárul a történet.

Napi tapasztalat

A brazilok fekete humora visszaigazolja azt a jelenséget, amelyet Nelson Rodrigues író "complexo di vira-lataként" (korcskomplexus) ír le. A brazil nemzeti lélek részét képező kisebbrendűségi érzésről van szó, amely úgy látja, hogy Brazília nem komoly ország, ezért még a terroristák sem veszik komolyan.

Ugyanakkor az FT cikke szerint talán az magyarázza a legjobban a helyiek vészjósló nemtörődömségét a terrorizmussal szemben, hogy számukra a terror napi tapasztalat. Csak Rio államban naponta átlag 13 embert ölnek meg. A Macabre krimik, azaz a borzalmakat, a rettenetet művészi szinten részletező beszámolók a bűncselekményekről, elárasztják az újságokat.

Egy nap

A napokban megjelent egyik hír szerint egy nő quaddal gázolt el egy kisbabát. Egy tinédzser szexszelés közben szúrta le fiúját, egy 15 éves megfojtott egy gyereket, és bedobta a csatornába. Egy tűzoltó saját osztálytermében lőtt agyon egy tanítónőt és "természetesen" számos véres rablás is történt. Ilyen egy "normális" nap Brazíliában - írja az FT cikkírója.

De Moraes igazságügyi miniszter szerint a hazai bűnözés sokkal jobban izgatja az embereket, mint a terrorizmus. Remélhetően a riói drogbandák legalább békén hagyják az olimpia résztvevőit. Nem mintha bármitől vagy bárkitől megijednének, de inkább a saját üzletükkel lesznek elfoglalva.

A múlt hétekben a rendőrség olyan kokainos zsákokat foglalt le, amelyeken a Rio 2016 logó volt látható. A brazil fekete humor jeleként, egyfajta összekacsintós viccként még azt is rájuk írták, miszerint "Gyermekektől távol tartandó!"