Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Noha a kormány a parlamenti választások évében befagyasztotta az elektromos energia árát Lengyelországban, előbb vagy utóbb többet kell majd fizetni az áramért - írta a Business Insider Polska. Ez a szakemberek szerint nem kerüli majd el az egyéni előfizetőket sem.

Az "áramtörvény" 2019 végéig befagyasztotta az egyéni előfizetőknek az árakat, kétmillió kis- és közepes vállalkozónak, a kórházaknak és egyes önkormányzati intézményeknek pedig lehetőséget adott, hogy kérvényezzék a kedvezményt. A szabály szerint ha vevő nem használ több áramot, mint amennyit akkor fogyasztott, amikor az elektromos energia annyiba került, mint 2018. június 31-én, akkor nem kell többet fizetnie.

A különbséget a valóságos ár és a fizetett ár között az áramszolgáltató cég állja, amelynek az állami büdzséből fizetik ki a költségtöbbletet. A probléma az, hogy az energia ára visszafordíthatatlan tempóban nő, és az állam által tervezett jóváírás nem elegendő. Becslések szerint az energia árkiegészítéséhez országos szinten kétmilliárd zloty (150 milliárd forint, a budapesti 4-es metró építési költségének harmada) fog hiányozni.