Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az új oroszországi szabályozás szerint fél liter vodkákért hét százalékkal kell többet fizetni januártól, mint 2019-ben - derül ki a lenyel Rzeczpospolita cikkéből. Így 433 rubelre (2000 forint) drágul az oroszok kedvenc italának legalapvetőbb mennyisége. A brandi 2,6 százalékkal lett drágább, a konyak nagykereskedelmi ára 359 rubelra emelkedett, ami 6,2 százalékos növekedés.

A szakértők az áremelés dacára nem várják a fogyasztás érdemi csökkenését, nem kis részben azért, mert Oroszország közép-ázsiai köztársaságaiban virágzik az illegális szeszfőzés. Az ország legszegényebb területein, Dagesztánban, Csecsenföldön termelik meg a hozzáférhető vodka közel felét - nem véletlenül. Ott ugyanis józan muzulmánok dolgoznak feketén, akik lopnak. Az üzletet korrumpált hivatalnokok védik és bűnözői csoportok ellenőrzik. Az orosz termelők évek óta figyelmeztetnek a helyzet veszélyességére, de a Kreml ha tett is valamit ez ügyben, semmit sem ért el.

A legális vodkatermelés csökkenése és az illegális növekedése a büdzsének körülbelül 150 milliárd rubel veszteséget okoz. Ez csupán az adóbevételek kieséséből fakad, nem tartalmazza azt a hatalmas összeget, amit a betegszabadságok költségében és a termelékenység romlásában kell megfizetnie Oroszországnak a túlzott alkoholizálás miatt.