Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A világ pénzügyi rendszere még mindig sérülékeny és rendkívül érzékenyen reagál a sokkokra, így a monetáris politika irányítóinak fokozott óvatossággal kell eljárniuk, ha csökkenteni szeretnék a monteáris stimulusok nagyságát - írja legújabb Pénzügyi Stabilitási Jelentésében az IMF.

A valutaalap jelentése szerint ha monetáris szigorítás, vagy az amerikai adósságplafonnal kapcsolatos vita oda vezetne, hogy akár egy százalékkal megemelkedik a hosszabb lejáratú állampapírok hozama, az mintegy 2300 milliárd dolláros veszteséget okozhatna a befektetőknek kötvényportfólióikon.

A világ pénzügyi stabilitásának törékenységét a Valutaalap szerint jól mutatják a nyári események, amikor is a Fed várható szigorítási lépéseire való felkészülés során hatalmas összegek távoztak a feltörekvő piacokról - idéz a jelentésből a Financial Times.

A válság előtti monetáris politikához való visszatérés hatalmas kihivást jelent a Fed részére - jellemezte a helyzetet a lapnak José Vinals, az IMF pénzügyi tanácsosa. Különösen, hogy ezt úgy lehessen véghezvinni, hogy a hosszabb távú kamatok ne emelkedjenek, s a volatilitás se nőjön eközben a piacokon. Ehhez világos és jól időzített kommunikációra van szükség a Fed részéről, s hatékony végrehajtásra, amely figyelembe veszi a gazdaság aktuális állapotát. Ha hirtelen emelkedésnek indulnának a kamatok a szigorítás hatására, az természetesen nem csak az amerikai állampapaírpiacon éreztetné a hatását. Megindulhatna ugyanis a tőkekiáramlás a feltörekvő piacokről, amelyek pénzügyi rendszere még mindig igen törékeny állapotban van - tette hozzá.