Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ENSZ adatai szerint 2015-ben 244 millió olyan ember élt a Földön, aki elhagyta a szülőhazáját, hogy máshol próbáljon szerencsét. Számuk jelentősen növekszik, 1990-ben még csak 150 millió ilyen embert regisztráltak, 2000 óta pedig 41 százalékos emelkedést mértek a számukban, ami jóval nagyobb mértékű gyarapodás, mint amennyivel a globális lakosság nő.

Ennek is köszönhető, hogy amíg az évezred elején a bevándorlók aránya az össznépességen belül 2,8 százalék volt, addig 2015-re ez 3,3 százalékra emelkedett. Persze az arányok mindenhol mások: Európában, Észak-Amerikában és Óceániában eléri a 10 százalék körüli értéket, míg például Afrikában, Ázsiában, Latin-Amerikában és a karibi térségben 2 százalék alatt van.

A legtöbb bevándorló az Egyesült Államokban él, az ENSZ adatai szerint legalább 46 millió, legtöbbjük, több mint 12 millió fő Mexikóból érkezett. Érdekesség, hogy legalább kétmillió kínai is él az országban, míg indiaiból 1,9 milliót számoltak. Amennyiben a kontinenseket nézzük, úgy Európa vezet 76 millió bevándorlóval. A legtöbben, 12 millióan Németországban helyezkedtek el. Ezek persze nem a mostani menekülthullám során érkeztek, hiszen a kutatók 1,9 millió lengyelt, 1,6 millió törököt és mintegy egymillió oroszt is összeszámoltak.

Fontos kiemelni, hogy ők nem a klasszikus menekültek, akik például üldöztetés, kínzás, fegyveres konfliktus, erőszakos összecsapások, vagy az emberi jogok megsértése miatt hagyták el hazájukat (róluk itt írtunk bővebben). Ők a jobb élet és a munkalehetőségek reményében költöztek el, így pedig lehetőségük lett arra, hogy akár haza is utaljanak otthonmaradt családtagjaiknak.

Márpedig mivel egyre többen lettek, így egyre többet is utaltak haza. Ezt az alábbi ábrán mutatjuk be:

A végeredmény: tavaly a Világbank becsült - mivel hivatalos források gyakran nem állnak rendelkezésre - adatai szerint már több mint 580 milliárd dollárnyi vagyont utaltak haza a bevándorlók, ami mai árfolyamon közel 170 ezer milliárd forintnak felel meg - ez majdnem 400 négyes metrót jelent évente.

Mivel a legtöbb bevándorló az USA-ban él, ezért nem meglepő módon onnan utalták haza tavaly a legtöbb pénzt, mégpedig 133,5 milliárd dollárt. Ennek nagy része (24,3 milliárd dollár) Mexikóba ment, Kínába 16,2, míg Indiába 10 milliárd jutott.

Németország 12 millió bevándorlóval rendelkezik, ők 22,8 milliárd dollárt utaltak, főképp Lengyelországba, Franciaországba és Olaszországba, de a top 6-ba befért Magyarország is 893 millió dollárral.

A Világgazdasági Fórum összefoglalója szerint ezeknek a pénzeknek a célországokban jelentős hatása van: az Egyiptomba utalt összeg például négyszer akkora, mint amennyit az ország a szuezi csatornából be tud szedni, míg Nepálban az országos GDP harmadát érik el ezen összegek.

A magyar eredmények

Magyarországon a statisztika szerint tavaly 450 ezer bevándorló élt, a legtöbben, mintegy 200 ezren Romániából érkeztek. Innentől nagy leszakadás jön, hiszen Szerbiából 40 ezren, Ukrajnából és Németországból 30 ezren, míg Szlovákiából 20 ezren választották Magyarországon új hazájuknak.

Az ENSZ adatai szerint legalább 10 ezer kínai is él az országban, de ezer feletti populációval is több olyan országot találunk, amit elsőre nem feltétlenül gondoltunk volna. Ilyen Nigéria, Egyiptom, Irán, Afganisztán, Vietnam, Dél-Korea és Japán is. Dél-Amerikából nézve viszont kevésbé népszerű célpont hazánk, ott egy olyan országot sem találtunk, ahonnan legalább ezer fő települt volna Magyarországra.

Hazánkból a Világbank adatai szerint összesen 941 millió dollár, azaz mai árfolyamon 274,7 milliárd forintot utaltak haza a bevándorlók. A legtöbb pénz, 208 millió dollár Romániába ment, 123 millió került Németországba, 91 millió Szlovákiába, 72 millió Kínába, 65 millió Szerbiába, 48 millió Franciaországba és 33 millió Ukrajnába. Ezen kívül természetesen számos ország kapott még a Magyarországról utalt pénzből, így például Indiába is jutott 5 millió dollár, Japánba 6 millió, Jordániába 2 millió, Nigériába pedig 23 millió (!) dollár.

A Világbank azt is kiszámolta, hogy mennyi pénzt utaltak Magyarországra: ez számításaik szerint közel 4,2 milliárd dollár volt, azaz 1223 milliárd forint. A legtöbb pénz a korábban már említett Németországból érkezett, a második az USA 627 millió dollárral, míg a képzeletbeli dobogóra Kanada fért fel 393 millió dollárral. Az Egyesült Királyság csak a negyedik helyre ért fel, az angliai magyarok 373 millió dollárnyi vagyont utaltak haza.

Amennyiben Ön is böngészné az adatokat, úgy kattintson a Pew Research Center interaktív térképéért!