Az állásfoglalást 482 szavazattal, 136 ellenszavazat és 95 tartózkodás mellett fogadták el. A tervet Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke egy decemberi parlamenti vita során mutatta be.

Az Európai Parlament (EP) képviselői üdvözölték az európai zöld megállapodást, és támogatják a fenntartható beruházások ambiciózus és a hiányzó befektetések ösztönzését célzó tervét, de megfelelő forrással ellátott, méltányos átállási mechanizmust is várnak - derül ki az EP közleményéből.

A képviselők magasabb kibocsátáscsökkentési célt várnak a bizottságtól. Az EP ugyanis 2030-ra konkrétan 55 százalékkal csökkentené a káros gázok kibocsátását, szemben az Európai Bizottság által javasolt legalább 50 százalékos céljával szemben. A parlament szerint az EU-nak jóval a novemberi ENSZ-éghajlatkonferencia előtt el kellene fogadnia ezt a célkitűzést.

A képviselők emellett 2040-re köztes célt határoznának meg, amely biztosítaná, hogy az EU 2050-re valóban éghajlatsemleges legyen - derül ki az EP közleményéből.

Az EP-képviselők emellett a WTO-szabályokkal összeegyeztethető, az importált fogyasztási cikkek karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus kidolgozását is kérték. Ezzel a széndioxidkibocsátás-áthelyezést szeretnék elkerülni, amely az éghajlatváltozást kezelő intézkedések eltérő jellegéből fakadhat.

A képviselők hangsúlyozták, hogy módosítani fognak minden hozzájuk érkező jogalkotási javaslatot annak érdekében, hogy az összhangba kerüljön a zöld megállapodás céljaival. AZ EP szerint az energiahatékonyság és a megújuló energiák terén 2021 júniusáig magasabb célértéket kell meghatározni, beleértve a kötelező nemzeti megújulóenergia-célértékek meghatározását, és felül kell vizsgálni az éghajlatváltozás és az energia területén létező jogszabályokat.

Az EP-képviselők emellett osztják az Európai Bizottságnak azt a nézetét is, hogy az EU klímasemlegessé tételének társadalmilag is igazságos átmenetnek kell lennie, azaz az európai zöld megállapodás finanszírozásának terveit egy erős európai szociális menetrendnek kell kísérnie. Az EP képviselők azt szeretnék, hogy az Európai Bizottság konkrét javaslatokat terjesszen elő a szociális jogok európai pillérével kapcsolatban.