A nagykereskedőknél Lengyelországban már megjelent az első idei fólia alatt termesztett eper, amelynek kilója 21-26 zloty (1500-2000 forint) - íjra az onet.pl. Ez körülbelül a fele a tavalyi árnak. Egyelőre még kevés van, az időjárás miatt mintegy tíz napot késik a termés. Nem lesz sok a szabad földön termesztett eperből sem, mert a korai fajták teljesen elfagytak, a későn érőknél azonban jobb a helyzet.

A cseresznyetermés csaknem fele esett áldozatul az időjárásnak a termelők szerint, úgy vélik, csak fele annyi lesz, mit az előző évben, ami jelentősen növelni fogja az árat. Tavaly rekordmennyiségű termés volt ebből a gyümölcsből: 54 ezer tonnányi, és már a szezon kezdetén, azaz június végén 5-12 zlotyba került kilója fajtától függően.

Drágább lehet a meggy, a sárgabarack, a ribizli és a körte is, mert a hosszan tartó májusi fagyok ezeket is nagyon érzékenyen érintették. Abban reménykednek a termelők, hogy a később érő fajták mégis hoznak termést.

A nagykereskedelmi piacokon már van korai érésű magyar eper, de kevesebb, mint 2016-ban és magas az ára is: az előző évi 15 zlotyhoz képest közel 30 zloty kilója. A fiatal hazai káposzta darabja 3-4 zloty, de a fejek nagyon kicsik, viszont a Macedóniából behozottak nagyobbak és frissebbek a levelek, ennek megfelelően egy fej 5,5 zlotyt kóstál

Olcsóbb lesz a hazai paradicsom - ígérik, de ezt egyelőre nem látni. Ez a zöldség 30 százalékkal többe kerül, mint egy éve, a nagykereskedelem négy zlotyt kér egy kilóért. A rebarbara 20 százalékkal többe kerül, mint tavaly, pedig a lengyelek nagyon szeretik, elsősorban kompótnak és különféle desszertekhez használják.