Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kínai vámszolgálat csütörtökön közzétett adatai szerint az export dollárban számított értéke éves összehasonlításban 11,1, az importé pedig 36,9 százalékkal - tavaly február óta a legnagyobb mértékben - nőtt januárban.

A Reuters által megkérdezett elemzők az export 9,6 százalékos növekedését várták az előző havi 10,9 százalékos emelkedés után, az import esetében pedig 9,8 százalékra számítottak a decemberi 4,5 százalék után.

A kínai külkereskedelmi mérleg 20,34 milliárd dolláros többlettel zárt januárban, míg elemzők 54,1 milliárd dollárra számítottak a decemberi 54,69 milliárdos szufficit után. A januári többlet az utóbbi 11 hónap legkisebb értéke volt.

Jüanban számolva az export értéke 6,0 százalékkal, az importé pedig 30,2 százalékkal növekedett januárban éves összevetésben, a decemberben mért 7,4, illetve 18,7 százalékos bővülés után. A decemberi 361,98 milliárd jüan aktívum után 135,80 milliárd jüanos többlet keletkezett a kereskedelmi mérlegben.

A politikailag is különösen érzékeny amerikai relációban a külkereskedelmi többlet Kína javára 21,9 milliárd dollár volt, éves összevetésben 3,2 százalékkal csökkent. Az Egyesült Államokba irányuló kínai export értéke 37,6 milliárd, a behozatalé pedig 15,7 milliárd dollárra rúgott. Az Európai Unió esetében a kínai többlet értéke 3,2 százalékkal 9,9 milliárd dollárra nőtt.

A dollárban denominált adatok azért fontosak, mert az elemzők és befektetők túlnyomó többsége is ezekre alapozza előrejelzéseit és elemzéseit.

A csütörtökön közzétett, robusztus növekedést tükröző adatok a múlt héten közölt erős feldolgozóipari és szolgáltatási beszerzésimenedzser-indexekkel együtt azt sugallják, hogy a kínai gazdaság továbbra is lendületben van, dacára az eladósodottság megfékezését és a súlyosan légszennyező gyárak felszámolását célzó kormányzati intézkedéseknek.

Az import növekedését decemberhez hasonlóan a nyersanyagok dobták meg, így a nyersolaj-behozatal (napi 9,57 millió hordó) minden idők rekordját megdöntötte januárban, míg a vasérc importjában (100 millió tonna) történelmileg a második legerősebb értéket könyvelhették el.

Mindazonáltal Kína esetében a mozgó dátumú holdújév miatt a januári és februári makroadatokat mindig fenntartásokkal kezelik a szakértők. Tavaly január végére, idén pedig február közepére esik az egyhetes ünnepség. Az import jelentős növekedésének egy része így annak tudható be, hogy sokan raktárkészleteiket gyarapították a holdújévre való felkészülés jegyében.