Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A főtitkár elmondta, a béketeremtés és a stabilitás megtartása érdekében a védelmi miniszterek abban egyeztek meg, hogy a katonai szövetség fokozni fogja jelenlétét a terrorizmussal és belső feszültségekkel küzdő közép-ázsiai országban.

Stoltenberg hangsúlyozta, a NATO Afganisztánban tanácsadással és a kiképzéssel nyújt segítséget a helyi kormányerők számára, a kormányellenes muzulmán tálib felkelők elleni harci műveletekben nem vesz részt. A szövetség célja, hogy az afgánok teljes mértékben és önállóan is felelősséget tudjanak vállalni saját országuk biztonságáért. Kiemelte, 15 ország már ígéretet tett arra, hogy további erőkkel járul hozzá a szövetség afganisztáni katonai jelenlétének megerősítéséhez és a nap folyamán újabb hasonló felajánlásokra számít.

A főtitkár kiemelte, erősíteni kell az afgán védelmi kapacitásokat annak érdekében, hogy az ország soha többé ne legyen biztonságos menedék a nemzetközi terrorizmus számára. (Újabb hidegháború felé közeledünk: berágtak az oroszok.)

A NATO-tagállamok védelmi miniszterei csütörtöki brüsszeli találkozójukon megbeszélést folytatnak a védelmi kiadások méltányos költségterheinek viselésére vonatkozó vállalásokról, a kollektív védelem és elrettentés feladatairól, az Európai Unió és a NATO közötti együttműködésről, valamint a terrorizmus és az egyre gyakoribbá váló kibertámadások elleni küzdelemről.