Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Májusban az előző havihoz képest szezonális kiigazítással 1,3 százalékkal nőtt az euróövezet 19 tagállamában az ipari termelés és 1,2 százalékkal az Európai Unió 28 tagállamában. Az előző hónapban, áprilisban az euróövezetben 0,3 százalék, az EU-ban 0,1 százalék volt az ipari termelés havi növekedése.

Az egy évvel korábbihoz képest az idén májusban az euróövezetben és az EU-ban is 4,0 százalékkal nőtt az ipari termelés. (Késhetnek a beruházások - váratlan nehézségek az építőiparban.)

Elemzők az euróövezetre 1,1 százalékos havi és 3,6 százalékos éves növekedést jeleztek előre májusra - írja az MTI.

Havi bázison az ipari termelés legnagyobb növekedését Litvániában regisztrálták májusban, 3,8 százalékosat, valamint Romániában 3,5 százalékosat és a Cseh Köztársaságban 3,3 százalékosat. Magyarországon 2,3 százalékos volt az ipari termelés növekedése májusban az előző havihoz képest.

Az ipari termelés havi bázison Portugáliában és Máltán csökkent a legnagyobb mértékben májusban, 1,0 és 0,9 százalékkal.

A 2016 májusihoz képest az idén májusban Romániában nőtt a legnagyobb mértékben az ipari termelés, 14,6 százalékkal. Észtországban 12,6 százalék, a Cseh Köztársaságban 10,7 százalék volt a növekedés. Magyarországon az ipari termelés 6,2 százalékkal nőtt májusban éves összevetésben.

A legnagyobb mértékű éves csökkenés az ipari termelésben az Egyesült Királyságban és Máltán következett be májusban, mindkét országban 0,7 százalékos.