Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ugyanakkor a kormányzati erőfeszítések dacára tovább gyorsult az infláció áprilisban: havi szinten 2,7 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak márciusban, így az egy évre visszatekintő infláció már 25,5 százalékot tett ki - számol be az MTI.

A peso 3,73 százalékkal erősödött a dollárhoz képest kedden az előző két hét alatt elszenvedett 12 százalékos veszteség után, így egy dollárért 24,10 pesót kellett adni. Hétfőn történelmi mélypontra süllyedt a peso árfolyama, és a keddi erősödés dacára május elejéhez képest még mindig 14,77 százalékkal kisebb az értéke, az év elejéhez képest pedig 22,6 százalékkal értékelődött le. (Itt a fordulat - megjelentek az első fenyegető jelek.)

A gyenge fundamentumok, a leértékelődéstől való félelmek és a szójatermést csökkentő szárazság miatti aggodalmak egyaránt hozzájárultak ahhoz, hogy a nemzeti fizetőeszköz és a gazdaság nyomás alá került. Mindazonáltal a várakozások szerint idén is növekedni fog a bruttó hazai termék, még ha szerény mértékben is.

A jegybank kedden tartott havi aukcióján 25,1 milliárd dollár (617 milliárd peso) értékben adott el pesóban denominált rövid lejáratú állampapírokat (Lebac), de a hozamot az előző havi 26,3 százalékról 40 százalékra emelte. Ezt azt jelenti, hogy sikeresen megújította a kedden lejáró, 615 milliárd 877 millió peso értékű államadósságot.

A Lebac 28 és 52 nap közötti lejáratú értékpapír, amelyet az argentin állam nevében a jegybank bocsát ki. Ezt, a befektetők által leginkább kedvelt pénzügyi eszközt elemzők konzervatív és nagyon alacsony kockázatú értékpapírnak tartják.

Az argentin kormány május 8-án a Nemzetközi Valutaalaphoz fordult, hogy pénzügyi támogatást kérjen a nemzeti fizetőeszköz drámai mértékű leértékelődése miatt kialakult helyzet kezelésére. Bár az összeget hivatalosan egyik fél sem közölte, argentin sajtóértesülések szerint az ország 30 milliárd dolláros készenléti hitelt szeretne kapni. A tárgyalások már megkezdődtek Washingtonban, a kérelmet pénteken vizsgálja meg a valutaalap.

Argentína a harmadik legnagyobb latin-amerikai gazdaság. A kormány arra számít, hogy a gazdaság idén 3 százalékkal bővül, de elemzők inkább 2-2,5 százalékra számítanak. Argentína az utóbbi 200 év 33 százalékát töltötte el csődben, és az utóbbi 23 év alatt háromszor jelentett fizetésképtelenséget. Legutóbb 2001. december végén jelentette be, hogy nem tudja visszafizetni 132 milliárd dolláros államadósságának nagy részét, ami évekig tartó politikai instabilitást, hiperinflációt és szegénységet eredményezett.

Fotó forrása: Pixabay.com