Phenjan hajlandó végrehajtani mindazt, amiről Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető Szingapúrban a nyáron megállapodott. Észak-Korea azóta nukleáris erőműve és rakétaközpontja bezárását is bejelentette, és pontosabban meg nem határozott, megfelelő válaszlépéseket vár cserébe az Egyesült Államoktól.

Ri bírálta az Észak-Koreára kivetett nemzetközi szankciókat, és arra az álláspontra helyezkedett, hogy a büntetőintézkedések elmélyítik a bizalmatlanságot, és megbénítják a diplomáciai erőfeszítéseket - számolt be az MTI alapaján a Hirado.hu.

Az az elképzelés, hogy szankciókkal térdre lehet minket kényszeríteni, egy olyan ember lázálma, aki egyáltalán nem ismer minket. Ha nem bízhatunk meg az Egyesült Államokban, akkor nemzetbiztonságunkat sem érezzük biztosítottnak, és ilyen körülmények között kizárt, hogy elsőként egyoldalúan letegyük fegyvereinket - mondta a politikus.

Ri azt is elmondta, hogy a Szingapúrban elfogadott nyilatkozat végrehajtása a jelenlegi enyhűlés után maradandó békéhez és a Koreai-félsziget teljes nukleáris leszereléséhez vezethet.

Ri ENSZ-ben elmondott beszédére Washington egyelőre nem reagált.

A fotó forrása: AFP Photo/KCNA.