Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szóvivőnő nem közölt részleteket a levél tartalmából, de leszögezte: "a két vezető közötti levélváltások célja, hogy szingapúri csúcstalálkozójuk után előmozdítsák az amerikai-észak-koreai zárónyilatkozatban megfogalmazott kötelezettségvállalásokat".

Donald Trump csütörtök hajnalban közzétett Twitter-üzenetében utalt Kim Dzsong Un levelére. A mikroblog-bejegyzésben az elnök megköszönte az észak-koreai vezetőnek a koreai háborúban (1950-53) elesett amerikai katonák földi maradványainak visszaadását. "Köszönöm, Kim Dzsong Un úrnak, hogy megtartotta a szavát" - fogalmazott reggeli bejegyzésében Trump, és nagylelkűnek nevezte az észak-koreai vezetőt. Egyúttal jelezte, hogy várja a következő találkozót.

Kim Dzsong Un a június elején Szingapúrban tartott csúcstalálkozón tett ígéretet az elesett amerikai katonák földi maradványainak visszaszolgáltatására. Az 55 koporsó szerdán este érkezett meg a hawaii Pearl Harbornál lévő katonai bázisra.

A júniusban tartott csúcstalálkozó zárónyilatkozatában szerepelt, hogy felkutatják és átadják egymásnak a hadifogságba esett, vagy eltűnt katonák maradványait. A zárónyilatkozatban Donald Trump és Kim Dzsong Un leszögezte azt is, hogy az Egyesült Államok és Észak-Korea újfajta kapcsolatok kiépítésén munkálkodik, együttes erővel igyekszik megteremteni a tartós és hosszan tartó békét a Koreai-félszigeten és Phenjan elkötelezi magát a teljes atomfegyver-mentesítés mellett. Bár utóbbi állítással teljesen ellentétes hírek láttak napvilágot.

Képünk forrása: AFP Photo/Saul Loeb.