A japán TV Asahi jelentése szerint kétszáz ember életét vesztette Észak-Koreában, amikor beomlott egy alagút az ország északkeleti részén, ahol szeptemberben végrehajtották az ország eddigi legnagyobb atombombatesztjét - adta tovább a hírt a Business Insider. Az áldozatok fele az alagútban tartózkodott, másik fele pedig a mentésükre indult mielőtt mindkét csoport szerencsétlenül járt volna.

Az észak-koreai sztálinista rezsim a Punggye-ri hegység alatt hajtotta végre legutóbbi nukleáris robbantását, amelyben szakértői becslések szerint egy a Japánra a második világháború végén ledobott amerikai atombombáknál tízszer nagyobb hatóerejű fegyvert teszteltek. Az ezt követően készült műholdas felvételek számos földcsuszamlást mutattak, a földrengésjelző állomások pedig utórengéseket mértek.

Nemzetközi incidens

A japán jelentésben szereplő alagút korábban megsérült, az ott tartózkodó munkások vélhetően a károk elhárításán, illetve a javításokon dolgoztak, amikor a tragédia bekövetkezett. Az alagutat az újabb nukleáris tesztek előkészítéseként igyekezhettek rendbe hozni. A súlyos emberáldozat ellenére azonban nem ez a legnagyobb gond.

Kínai és dél-koreai szakemberek az elmúlt időszakban arra figyelmeztettek, hogy az atomrobbantások helyszíne egyszerűen beomolhat, így a hátramarad radioaktív szennyeződés kiszabadulhat a szabadba. Ez nemzetközi katasztrófához vezethet. Az életveszélyes hulladék rövid idő alatt elérheti az Észak-Koreával szomszédos Kínát, amely - Jenny Town, a US-Korea Instutite szakértője szerint -

háborús támadásnak fogja tekinteni ezt az ország ellen.

A nyitókép forrása: Pixabay.com