Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az újság részleteket tett közzé az ETA vezetése által jegyzett dokumentumból, amely szerint három hónapja belső vitát kezdtek a szervezet működésének befejezéséről, és a tagság hamarosan szavazni fog erről. A döntés még nyár előtt várható. "Feladatunk lezárni a fegyveres konfliktus időszakát (...), hogy minden erőnket a politikai folyamat fokozására fordítsuk" - idézte a lap a dokumentumot.

Ebben az ETA kitért arra is, hogy más módon kell folytatnia törekvéseit, méghozzá a radikális szeparatista baszk baloldali (izquierda abertzale) politikai mozgalom keretein belül, ami "sokkal hatékonyabbnak bizonyul a jelenlegi kihívásokkal szemben".

"A politikai oldalnak szüksége lesz mindenki erejére és lendületére" - írta a terrorcsoport vezetése, fontosnak nevezve, hogy az ETA teljes tagsága, valamint környezetük is csatlakozzon a politikai mozgalomhoz. (Ön szerint a terrorizmus vagy az egészségügy aggasztja a magyarokat?)

A független, szocialista baszk állam megteremtésért több mint 50 évig véres merényletekkel harcoló szervezet 858 ember haláláért tehető felelőssé. A terrorszervezet tavaly jelentette be, hogy miután 2011-ben felhagytak a fegyveres harccal, megmaradt fegyvereiket átadják a hatóságoknak.

Az elrejtett fegyverarzenál lelőhelyeinek listáját a francia hatóságokhoz juttatták el, amelyek több tucat fegyvert, több száz kilogramm robbanóanyagot és lőszereket is lefoglaltak áprilisban Baszkföld francia részén.

A madridi kormány viszont közölte, hogy a terroristák ennek ellenére nem reménykedhetnek kedvező elbánásban vagy büntetlenségben, az ETA-nak pedig bocsánatot kellene kérnie, és azonnal fel kellene magát oszlatnia.