Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Bizottság (EB) tervet készített az euró megerősítésére a dollár rovására a nemzetközi pénzügyi elszámolásokból - írta a Financial Times, miután betekintett az EU állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács elé kerülő javaslatba. A közös európai valuta szerepének olyan stratégiai szektorokban kellene teret nyernie, mint az energiaipar, az árupiaci termékek kereskedése és a repülőgépgyártás. Az EB szerint Donald Trump amerikai elnök politikája, amely lazítja az USA és Európa együttműködését, szükségessé teszi az EU gazdasági szuverenitásának megerősítését.

A bizottság tervezete óvatosan fogalmaz, amikor felhívja a figyelmet arra, hogy a nemzetközi együttműködésen alapuló kereskedelem az elmúlt időszakban kihívásokkal szembesült. Ezzel utalnak arra, hogy a Trump-adminisztráció meglehetősen agresszív stratégiájával kétoldalú megállapodásokkal akarja felváltani a szabadkereskedelmi egyezményeket.

Nyomást gyakorolnának

Az EB azt javasolja, hogy az uniós kormányok gyakoroljanak nyomást az energiavállalatokra annak érdekében, hogy elsősorban euróban kössék meg a határokon átnyúló üzleteiket. A kormányközi energiamegállapodások esetén ugyanezt indítványozzák. A felvetés alapja, hogy az EU jelenleg energiaimportja négyötödét dollárban számolja el az eladókkal és az amerikai valutával fizet.

További javaslat, hogy a tagországok vállalatai tereljék be eurótranzakcióikat a meglévő, bejegyzett eurófizetési platformokba, amivel elősegíthetik egy EU-s fizetési rendszer kialakulását. Ezzel kapcsolatban Franciaország támogatná egy olyan special purpose vehicle létrejöttét, amely az amerikai rendszer versenytársa lehetne, de a tagállamok vonakodnak ennek helyet adni, mert ezzel magukra vonhatnák Washington haragját.

Az iráni ügy

Az euró megerősítése az Iránnal kapcsolatban kialakult amerikai-európai ellentét kapcsán került napirendre. Az USA jelenlegi vezetése rossznak tartja a nagyhatalmak és Teherán között 2015-ben létrejött atomalkut, amelyben az előbbiek feloldották a perzsa ország elleni gazdasági embargót cserébe azért, hogy az utóbbi átláthatóvá tegye nukleáris fejlesztési programját. Az amerikai kormány ezért felmondta az egyezséget és felújította Irán elleni szankcióit.

Trump elnök eközben fegyverként használja a dollárt azokkal az európai országokkal szemben, amelyek cégei üzleteknek Iránban: kilátásba helyezte pénzügyi tranzakcióik befagyasztását az amerikai ellenőrzés alatt álló nemzetközi pénzügyi elszámolási rendszerben, ha tovább folytatják ezt a tevékenységüket. Ennek riadójelzésként kell hatnia, ami arra figyelmezteti az EU-t, hogy saját útját kell járnia a nemzetközi pénzügyi rendszerben.

Uniós csúcs

Az EB javaslata az európai vezetők decemberi csúcsértekezlete elé kerül. Brüsszel azzal fog érvelni az euró megerősítése mellett, hogy ezzel nőhet az EU politikai, gazdasági és pénzügyi súlya egy olyan világrendszerben, amely a korábbi két-, majd egypólusú szisztéma után egyre inkább többpólusúvá válik.

A terv javaslatokat tartalmaz a származékos pénzügyi üzletek euróalapú rendszerének kialakítására is, továbbá indítványozza, hogy az EU segítsen azoknak az afrikai országoknak, amelyek elsősorban az eurót akarják használni nemzetközi pénzügyi kapcsolataikban. Végül de nem utolsósorban azt is előirányozná, hogy az európai testületek és rendszerek támogassák az euró súlyának növekedését az államok valutatartalékában és adósságában.