Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az uniós parlament tájékoztatása szerint a költségvetésre vonatkozó állásfoglalásukban a képviselők hangsúlyozták, az unió összpontosítson jobban a fenntartható növekedésre, az innovációra, a versenyképességre, a biztonságra, a menekültek és a migrációs áramlatok kiváltó okainak kezelésére, az éghajlatváltozás elleni küzdelemre és a fiatalokra.

Elutasították az Európa Tanács "indokolatlan" mintegy 800 millió eurós, a növekedés fellendítését célzó és munkahelyteremtésre vonatkozó kiadások csökkentésére tett javaslatát, amely véleményük szerint ellentétes az uniós politikai prioritásokkal - írta az MTI.

Sokkal több jut Erasmus-programra

A képviselők mintegy 360 millió euróval növelték az Erasmus + program célkitűzéseinek támogatását, az Ifjúsági Foglalkoztatási Kezdeményezés keretéhez közel 350 millió euró többlettámogatást szavaztak meg, és 580 millió euróval emelték a fiatalok munkába állását segítő uniós programok költségvetését.

Úgy döntöttek, hogy teljes mértékben visszaállítják az infrastrukturális projektek finanszírozását, valamint a kutatási projekteket támogató Horizont 2020 program közel 260 millió eurós költségvetését. Az uniós program klímaváltozással kapcsolatos költségvetését további, mintegy 100 millió euróval növelték.

Plusz pénzt kap a menekültügy

A menekült- és migrációs válsággal kapcsolatban, annak kiváltó okainak kezelésére az uniós bizottság eredeti javaslatához képest közel 150 millió euróval, az európai szomszédságpolitika célkitűzéseire szintén közel 150 millió euróval többet szavaztak meg. A Nyugat-Balkán országainak uniós csatlakozási törekvéseinek támogatására mintegy 56 millió többletköltségvetésről döntöttek. Az Európai Unión belüli migrációs kihívások hatékonyabb kezelése érdekében az EP-képviselők 33 millió euróval támogatnák a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alapot (AMIF).

A képviselők ragaszkodtak ahhoz, hogy a Törökország számára nyújtott, az országban tartózkodó menekültek ellátására szánt 3 milliárd eurós uniós támogatás EU-s költségvetéséből származó második részlete ne haladja meg az 1 milliárd eurót, annak érdekében, hogy az uniós költségvetés és a tagállamok hozzájárulása ugyanolyan arányú maradjon, mint az első részlet esetében volt. Mivel a 2018-as uniós költségvetésből már 550 millió eurót felhasználtak, az uniós parlament 1 milliárd euróval csökkentette a bizottság 2019-es javaslatát.

Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Fidesz európai parlamenti képviselői ellenezték a migrációs források növelését. Arra emlékeztetett, hogy a tagállami kormányok képviselői az Európai Tanácsban zárolták a migráció kezeléséhez kapcsolódó forrásokat, a 460 millió euró kötelezettségvállalást és 94,5 millió euró kifizetést.

"Ez teljes mértékben tükrözi a magyar érdekeket, így az Európai Parlamentben nem támogattuk az álláspont megváltoztatását. Ne költhessenek uniós forrásokat a bevándorlást elősegítő célokra" - fogalmazott.

Rekord mennyiségű pénz jöhet jövőre Magyarországra is

Mint elmondta, a regionális fejlesztési programok megvalósítása felgyorsult, és Magyarország is egyre több már létrejött beruházás számláit küldi el Brüsszelbe. A korábbi évekhez hasonlóan 2019-ben is rekord összegű kohéziós forrás kifizetése várható Magyarországon.

Fotó: Európai Parlament