Az Európai Bizottság kedden felvázolta "az erős szociális Európa kiépítésére" vonatkozó elképzeléseit, melynek keretében a társadalom minden szintjétől visszajelzést vár a foglalkoztatással és a szociális jogokkal kapcsolatos kérdésekben. A brüsszeli testület az uniós munkavállalók méltányos minimálbérének kérdésében kedden elindította a konzultáció első szakaszát a szociális partnerekkel: a vállalkozásokkal és a szakszervezetekkel.

A konzultációra a brüsszeli testület szerint azért van szükség, mert Európa társadalmai gyökeres változások előtt állnak, melyek mögött egyebek mellett olyan tényezők állnak, mint az éghajlatváltozás, öregedő társadalmak, technológiai átalakulás. Ezek a folyamatok ugyanakkor Európa gazdaságaiban jelentős kiigazításokat is igényelnek, amelyek minden országot és minden európait érintenek.

Ezekre a változásokra válaszul az EU már előállt 2017. novemberében a szociális jogok európai pillérével, amely olyan 20 alapelvet és jogot fejez ki, amelyek a XXI. századi Európa munkaerőpiacainak és jóléti rendszereinek méltányos és zökkenőmentes működéséhez elengedhetetlenek az EU döntéshozói szerint.

A kedden indított konzultáció az Európai Bizottság közleménye szerint a a szociális jogok európai pillérére épül. A bizottság így felhívásában felkéri az összes uniós tagállamot, régiót és partnert, hogy fejtsék ki véleményüket a további lépésekről, valamint ismertessék terveiket, hogyan kívánják végrehajtani a pillér célkitűzéseit. E viták eredményei alapján 2021-ben akcióterv készül, amely reflektálni fog valamennyi véleményre, és amelyet a bizottság a legmagasabb politikai szinten terjeszt majd elő jóváhagyásra.

Indul a konzultáció a méltányos minimálbérekről

Az uniós munkavállalók méltányos minimálbérének kérdésében kedden elindított konzultáció első szakaszában a bizottság a szakszervezetek és vállalkozások véleményére kíváncsi: tudni szeretnék, hogy a szociális partnerek szerint szükség van-e uniós szintű fellépésre, és amennyiben igen, azt egymás közötti tárgyalások során kívánják-e kialakítani.

A bizottság közleménye emlékeztet, hogy Ursula von der Leyen elnök korábban már kifejezte azt a kívánságát, hogy az uniónkban dolgozó valamennyi munkavállaló rendelkezzen olyan méltányos minimálbérrel, amely tisztességes megélhetést biztosít, bárhol is dolgozzanak. A közlemény ugyanakkor hangsúlyozza, hogy egységes minimálbér bevezetésére nem kerül sor. Minden lehetséges javaslatban tükröződni fognak a nemzeti hagyományok, akár kollektív szerződésekről, akár jogi rendelkezésekről van szó.

A bizottság viszont biztosítani kívánja, hogy valamennyi rendszer megfelelő legyen, elegendő fedezettel rendelkezzen, magában foglalja a szociális partnerekkel folytatott alapos konzultációt, és megfelelő napra kész mechanizmussal rendelkezzen.