Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A londoni üzleti napilap uniós forrásai szerint az Európai Bizottság a kieső brit befizetések pótlásának lehetséges módozatai között vette fontolóra az euróövezeti jegybankok úgynevezett szeniorázs-profitjainak - vagyis a pénzteremtésből származó nettó eredményeinek - átterelését az EU-költségvetésbe.

A Financial Times beszámolója szerint a bizottság úgy számol, hogy ebből a forrásból a következő költségvetési időszak hét évében összesen 56 milliárd euró bevétel származhat.

Nagy-Britannia jelenleg az Európai Unió második legnagyobb nettó költségvetési befizető tagországa, ám jövő márciusban kilép az EU-ból.

Az EU-val szembeni brit pénzügyi kötelezettségekről Theresa May brit miniszterelnök nemrégiben azt mondta: nem szeretné, ha Nagy-Britannia EU-partnerei attól tartanának, hogy a brit EU-tagság megszűnése miatt többet kellene befizetniük az Európai Unió költségvetésébe, vagy onnan kevesebbet kapnak. Ez azonban csak a már meglévő és a brit EU-tagság megszűnésének napjáig keletkező brit hozzájárulási kötelezettségek kifutásáig érvényes, az EU következő költségvetési évétől Nagy-Britannia már nem lesz teljes körű befizető.

Az euróövezeti jegybank (EKB) a szeniorázs-profit több mint 90 százalékát szétosztja a 19 valutauniós tagállam jegybankjai között, de a Financial Times EU-forrásai szerint az Európai Bizottság a brit befizetés gyors és könnyen elérhető pótlásaként vette fontolóra ennek az összegnek az átterelését az uniós költségvetésbe.

Az értesülésre reagálva az EKB közölte a londoni lappal, hogy profitja elosztási módjának bármilyen változtatásához az euróövezeti jegybanki törvény módosítására lenne szükség.

Képünk forrása: Shutterstock