Szerdai hírek szerint az UniCredit is bejelentkezett a német kormánynál a második legnagyobb német hitelintézet, a Commerzbankért folyó versenybe. A német bank jelenleg 15 százalékban állami tulajdonban áll, de a Reuters forrásai nem pusztán ennek megvásárlására, hanem a két bank teljes összeolvasztásának szándékára utaltak. Az UniCredit kétéves szerkezetátalakítási programja után kerülne csak sor a tranzakcióra - írja a Portfolio.hu külföldi sajtóértesülésekre hivatkozva.

Az élénk érdeklődés ellenére a német kormány mégis inkább a francia BNP Paribas-val olvasztaná össze a Commerzbankot - értesült a WirtschaftsWoche. A háttéregyeztetések azonban nagyon korai szakaszban járnak, a Commerzbank menedzsmentjével legkorábban novemberben kezdhet egyeztetésbe erről a német pénzügyminisztérium.

Viszont akármelyik bankkal is olvadna össze a Commerzbank, Európa talán legnagyobb bankja jönne létre az egyesüléssel. Az UniCredit csaknem 40 milliárd eurós piaci kapitalizációjával közel háromszor, a BNP Paribas pedig a több mint 82 milliárd eurós piaci kapitalizációjával mintegy hatszor nagyobb a Commerzbanknál.

A német kormánynak, ahhoz, hogy ne veszteséggel szálljon ki az ügyletből, legalább 18 eurót kellene kapnia egy részvényért részvényeiért. A Portfolio.hu szerint a hírekre 3,7 százalékkal 11,2 euróra emelkedett a Commerzbank árfolyama csütörtök délelőtt.