Pénteki ülésükön az uniós nagykövetek előzetesen megállapodtak az Ororszországgal szembeni szigorúbb szankciók bevezetésében, a részletek kidolgozása azonban még várat magára - mondták a Reutersnek diplomaták. Az EurActive szeirnt a szankciók szélesebb köréről megállapodás a jövő héten jöhet. A diplomaták szerint a pénteken később publikálandó, konkrét neveket tartalmazó listán 15 személy és 18 szervezet szerepel, amelyneek fele vállalat.

A csütörtökön kezdődött és pénteken véget ért megbeszélésükön a nagykövetek arra kérték az Európai Bizottságot, hogy fogalmazza meg azt a jogi szöveget, amely alapján megszülethet az esetleges megállapodás a szankciók alkalmazásáról a jövő héten.

Az Európai Bizottság által javasolt fő intézkedések között olyanok találhatóak, mint például az orosz állami tulajdonú bankok kizárása az EU pénzpiacairól, fegyvereladások embargója Moszkvával szemben, valamint az energiaellátás és a kettős felhasználású technológiák korlátozása. Ezek az intézkedések ugyanakkor nem érintik a jelenlegi Oroszországból származó gáz- és olaj-, illetve más nyersanyag-ellátást - tették hozzá diplomaták.

Az uniós döntéshozók továbbá továbbá hozzátették: "teljeskörű előzetes megállapodás született a koncepcióról", de a nagykövetek további megbeszéléseket tartanak a jövőhéten a megfogalmazott jogi szöveg alapján. A Reuters szerint az azonban nem világos, hogy a jogi szöveg a bizottság által megfogalmazott lehetőségek mindegyikét magában foglalja-e majd, de uniós tisztviselők azt mondták, a szöveg a szankcionálásra javasolt mind a négy területet - uniós pénzpiaci kizárás, védelem, energia, technológia, valamint civil és hadászati célra egyaránt felhasználható felszerelések embargója - érinti.

A tagállamok a hétvégén vizsgálják a jogi szöveg nem végleges verzióját és a megjegyzéseiket hétfőn közlik az Európai Bizottsággal. A javított verziót kedden fogadhatják el diplomáciai források szerint.

Nyitott kérdések még vannak

További megoldatlan kérdések még maradtak így is, például a fennálló szerződések kérdése, valamint az hogy miként építik le a szankciókat, ha Oroszország egy kostruktívabb hozzáállást kezd tanúsítani az ukrán helyzet enyhítésében.

A fennálló szerződésekkel kapcsolatos kérdésekre adott válasz főleg Franciaország számára érzékeny pont, miután 1,2 milliárd eurós megállapodása van Oroszországgal Mistral helikopterek szállítására. Az egyéb szankciók hatásának kiegyensúlyozása sem egyszerű: Nagy-Britanniát a pénzügyi szolgáltatások, Németországot a technológia és gépipari, Franciaországot a fegyverkezési, míg Olaszországot az energiaellátási szankciók érinthetik keményen.

Lesz-e rendkívüli EU-csúcs?

Arról is később döntenek, hogy szükséges-e egy rendkívüli EU-csúcs megtartása a javaslatok elfogadásához. Ezügyben Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke a tagállamok vezetőivel egyeztet.

Jonathan Todd, az Európai Bizottság szóvivője a testület szokásos déli sajtótájékoztatóján azt mondta: a gazdasági szankciókról szóló döntésnek politikai szinten kell megszületnie, az viszont az uniós tagállamok vezetőinek döntése lesz, hogy személyesen mennek-e Brüsszelbe a javaslatot elfogadni.

Az Európai Bizottság által beterjesztett javaslat szerint az EU orosz gazdaság finanszírozása szempontjából fontos állami tulajdonú bankokat vesz célba. A javaslat értelmében európai befektetők nem vásárolhatnának kötvényeket vagy részvényeket olyan bankoktól, amelyben az orosz államnak 50, vagy ennél nagyobb tulajdonrésze van. Ezek a pénzintézetek a működésükhöz szükséges 15,8 milliárd eurós tőkének majdnem felét európai piacokról szerezték az elmúlt évben. Ez unió emellett a mélytengeri, a palaolaj és a sarkvidéki feltárásokhoz szükséges technológia exportját is korlátozná.

Így vágna vissza Putyin

Az EU által kilátásba helyezett gazdasági szankciókra válaszul Oroszország is készül büntetőintézkedésekkel. A The Telegraph orosz diplomatáktól származó értesülése szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök az Oroszországban működő brit olajcégek vagyonára teheti rá a kezét.