A jövő heti euróövezeti csúcstalálkozó előtt tartott találkozón részt vett Ursula Von der Leyen európai bizottsági elnök, Christine Lagarde, az Európai Központi Bank és Mário Centeno, az eurócsoport elnöke.

A jövő kihívása abban rejlik, hogy megerősítsük Európa gazdasági növekedési potenciálját, és előmozdítsunk egy olyan virágzó szociális piacgazdaságot, amely környezetvédelmi szempontból is fenntartható, versenyképes és innovatív - fogalmazott a tanács elnöke az MTI beszámolója szerint.

Az euróövezeti csúcstalálkozót 2019. december 13-án tartják Brüsszelben. A találkozón szó lesz a 2008-as gazdasági válság után létrehozott, az EU pénzügyi egyensúlyának megőrzését szolgáló európai stabilitási mechanizmus felülvizsgálatáról.

A csúcstalálkozón fontos téma lesz a bankunió megerősítése, különös tekintettel az egységes felügyeleti mechanizmusra, a szanálási mechanizmusra és az európai betétbiztosítási rendszerre.

Az egységes felügyeleti mechanizmus az euróövezet legnagyobb és legfontosabb bankjait ellenőrzi európai szinten, míg az egységes szanálási mechanizmus célja, hogy a csődbe jutó bankok kezelése a lehető legkevesebb pénzébe kerüljön az adófizetőknek. Az európai betétbiztosítási rendszerről még tart a vita.