A magyar diplomaták ellenkezése miatt majdnem egy napot késett az Európai Unió nyilatkozata, amellyel az újabb menekülthullámot kockáztató szíriai katonai beavatkozás ellen emelt szót. A luxemburgi külügyminiszter és az Európai Bizottság szerint is rendszeres, hogy Magyarország blokkolja az uniós külpolitikát - írja a portál szemléjében, amely alapján a nyilatkozat megtagadása magyar részről azért is meglepő, mert épp a migrációs nyomás fokozódására figyelmeztette volna Erdogan török elnököt.

"Az Európai Unió arra szólítja fel Törökországot, hogy azonnal állítsa le az egyoldalú katonai hadműveletet, mivel az további civil áldozatokat követelhet és újabb menekülthullámot indíthat meg. Az EU arra is emlékezteti Törökországot, hogy az akcióval veszélybe sodorja az Iszlám Állam ellen létrehívott globális koalíció munkáját, amelynek maga Törökország is tagja" - áll a szövegben.

A Spiegel hírét a magyar külügyi képviselet tagadta, de az EUrologusnak az Európai Külügyi Szolgálat szóvivője elmondta, hogy Magyarország vétózott reggel, de délután folytatódtak a megbeszélések, ahol végül dűlőre jutottak, így este megjelent az állásfoglalás. Igaz, addigra már megindult a török offenzíva.