A bizottság szóvivője, Pia Ahrenkilde-Hansen csütörtökön azt mondta, az Európai Unió folytatni kívánja azt a szokásjogot, hogy az IMF élére Európa állítson vezetőt. Mint mondta, nem az a fontos, hogy milyen nemzetiségű lesz, csak az, hogy az Európai Unióból legyen, amely az IMF legnagyobb befizetője.

Angela Merkel német kancellár - Európa legerősebb gazdaságú országának a vezetője - csütörtökön ismételten megerősítette, hogy Európából akar az IMF élére új vezetőt. Erről már folynak az egyeztetésen az Európai Unió belül - mondta, de nem kívánt senkit megnevezni. Hangsúlyozta ugyanakkor: fontos, hogy gyorsan megtalálják az utódot.

Ugyancsak európai IMF-vezető szükségességéről beszélt Olli Rehn, az Európai Bizottság pénzügyi felelőse. Az európai gazdaság ismerete hasznos képzettség az IMF élére szóba jöhető minden jelölt számára, szögezte le a pénzügyi biztos és elengedhetetlennek mondta, hogy a választás az érdemek és hozzáértés alapján történjék. Az európai gazdaság ismeretét ilyen "érdemnek" mondta.