Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A görög kormány és a nemzetközi hitelezők között létrejött megállapodás értelmében a jelenlegi, harmadik mentőcsomag nyáron esedékes részlete átutalásának a feltételeként újabb, 2019-ig tartó nyugdíjcsökkentést és 2020-ig tartó adóemelést kell bevezetni. A segélycsomag esedékes részlete nélkül Görögország nem lesz képes teljesíteni a nyáron esedékes törlesztéseit.

A jelenlegi, három éves futamidejű segélycsomag 2018-ban jár le. A csomag 86 milliárd eurós keretösszegéből eddig 31,7 milliárd eurót utaltak át a hitelezők.

Görögország 2010 óta működik nemzetközi hitelezői támogatással. A három mentőcsomag feltételeként megszabott szerkezeti reformok javítottak ugyan a görög költségvetés helyzetén, a megkövetelt megszorítások miatt azonban a szegénységi küszöb alatt élők aránya 35 százalékra emelkedett az országban, szemben a 24 százalékos uniós átlaggal.

A görög statisztikai hivatal hétfőn kiadott előzetes adatai szerint az első negyedévben 0,1 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék (GDP) az előző negyedévhez képest, éves bázison pedig 0,5 százalékkal esett vissza. Mivel a GDP az előző, 2016 negyedik negyedévben is csökkent mind negyedéves, mind éves bázison, a görög gazdaság technikai értelemben recesszióba került.

Az új megszorítási csomag elleni tiltakozásul a görög szakszervezetek általános sztrájkot hirdettek szerdára. "A kormány azokat a megszorításokat vezeti be, amelyek ellen korábban tiltakozott. Mindenben megadta magát" - nyilatkozta Jánisz Panagopulosz a legnagyobb görög szakszervezet, a GSEE vezetője a Skai tévécsatornának.