Az országos köztelevíziók (ARD, ZDF) megbízásából készített felmérések szerint a Baloldal a szavazatok 29,5-30 százalékát szerezte meg. Ez kismértékű növekedés az előző, 2014-es Landtag-választáson elért 28,2 százalékhoz képest, amellyel a párt akkor a második legnagyobb erő lett az erfurti Landtagban. A második helyen ezúttal a CDU/CSU-tól jobbra álló, ellenzéki, bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) végzett, a szavazatok 23-24 százalékával. Az AfD így bőven megduplázta az öt évvel ezelőtti 10,6 százalékos eredményét.

Az ugyancsak ellenzékben lévő Kereszténydemokrata Unió (CDU) 22-22,5 százalékkal a harmadik. Öt évvel ezelőtt még a szavazatok 33,5 százalékával az első helyen végzett.

A Baloldal egyik eddigi koalíciós társa, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) támogatottsága 8,5 százalékos, szemben az öt évvel ezelőtti 12,4 százalékkal. Másik koalíciós társa, a Zöldek pártja 5,5 százalékot szerezhetett, kissé gyengült a 2014-es 5,7 százalékhoz képest.

A Landtag új szereplője lehet a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP), amely az 5 százalékos bejutási küszöbhöz közeli eredményt, 5-5,5 százalékot ért el az exit pollok szerint, a 2014-es 2,5 százalék után.

A részvételi arány 65,5 százalékra emelkedett az öt évvel ezelőtti 52,7 százalékról.

A 16 német tartomány között Türingia az egyetlen, ahol az egykori Német Szocialista Egységpárt (NSZEP) utódszervezete és nyugati baloldali csoportok egyesülésével létrejött Baloldal kormányt alakíthatott.

A párt öt évi kormányzati munka után most még nagyobb sikert aratott, valamennyi tartományt együttvéve történetének legjobb helyi törvényhozási választási eredményét érte el, és első alkalommal végzett az első helyen egy tartományi választáson.

Azonban az exit pollok nehéz kormányalakítási folyamatot valószínűsítenek, mert a volt NDK területén fekvő tartományt az utóbbi öt évben vezető koalíció az SPD és a Zöldek visszaesése miatt nem őrizte meg többségét, a CDU nem hajlandó együtt kormányozni a Baloldallal, az AfD-vel pedig egy párt sem kíván együttműködni.

Az adatok azt is jelzik, hogy a politikai közép hagyományos pártjai, a CDU, az SPD, a Zöldek és az FDP a türingiai választók felét sem tudják megszólítani.