Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hét végi parlamenti választások végeredményét látva megkongatták a vészharangot a legnagyobb német vállalatok vezetői - tudósít a Financial Times. Attól tartanak, hogy mérgező hatású politikai bizonytalanság alakulhat ki, miután bekerült a törvényhozásba a nacionalista, euroszkeptikus Alternatíva Németországnak (AfD) párt, illetve bonyolultnak látszik az új kormánykoalíció létrehozása.

Dieter Kempf, a BDI iparszövetség elnöke azt kifogásolta, hogy azok politikai törekvések, amelyekről az AfD politikusai a kampány idején beszéltek, enyhén szólva nem teszik vonzóvá Németországot a külföldi befektetők szemében. Szerinte a párt már eddigi tevékenységével is ártott az ország nemzetközi imázsának.

Vissza a múltba

Az egyik rádióadónak adott interjújában úgy összegezte az AfD programját, hogy az visszavisz a tegnapba, visszalépés a nemzeti elzárkózás irányába. Ezzel szemben szerinte az ország üzleti vállalkozásainak globális kapcsolatrendszere teszi erőssé a gazdaságot. Az iparszövetség nevében leszögezte: szerintük az AfD egyszerűen téves nézeteket képvisel.

Kempf megszólalása a sokadik figyelmeztetés azt követően, hogy a szavazáson meggyengült az Angela Merkel kancellár vezette konzervatív CDU/CSU pártszövetség és az országot vélhetően két egymással sokszor homlok egyenest ellentétes nézeteket képviselő párttal, a gazdasági liberalizmust szorgalmazó FDP-vel és a gazdaságot a környezetvédelemnek alárendelni akaró Zöldekkel kellene tovább vezetnie.

Sokkoló siker

A nagy nyertes, az AfD, amely a vártnál nagyobb szavazati aránnyal, közel 13 százalékos eredménnyel rövid történetében először bekerült a parlamentbe, nemes egyszerűséggel feloszlatná az eurózónát. Nem véletlen, hogy Matthias Müller, a Volkswagen - Európa legnagyobb autógyártója, a győri Audi-gyár tulajdonosa - vezérigazgatója sokkolónak minősítette a párt sikerét.

Szerinte az AfD a szélsőségesen jobboldali és külföldiellenes. Joe Kaeser, a Magyarországon szintén jelen lévő Siemens gépipari óriás vezérigazgatója azt mondta, hogy a szélsőséges párt megerősödése a német elit veresége. Eric Schweitzer, a német kereskedelmi kamara első embere arra figyelmeztetett, hogy országának vállalatai nem engedhetik meg maguknak a külföldiekkel szembeni hangulat eluralkodását.

Idegesítő kilátások

Idegesíti a cégvezetőket az is, hogy az elemzők szerint hónapokig tartó, nehéz koalíciós tárgyalások várhatók. A patthelyzetek károsak a gazdaságnak - fejtegette erre utalva Kempf. Senki sem fog befektetési döntéseket hozni - különösen a kis- és középvállalati szektorban - az átláthatatlan üzleti környezetben.

Utz Tillman, a vegyipar szakmai szervezte, a VCI vezetője úgy véli, hogy a mérsékelt pártoknak a lehető leggyorsabban létre kell hozniuk egy stabil kormányt, mert enélkül súlyosbodni fognak a vállalatokat sújtó gondok. Ezek közé tartozik a villamos energia drágulása, a befektetési döntések halogatása, illetve a közlekedési és digitális infrastruktúra fejlesztése.

Kellemetlen partner

Az üzleti világot külön aggasztja a Zöldek várható jelenléte a kormányban. Bár a párt már hátrahagyta korábbi radikálisságát, továbbra is olyan mély változásokat képvisel az energiaiparban vagy a közlekedésben, amelyek szembe mennek ezeknek az ágazatoknak az érdekeivel.

Például fel akarják gyorsítani a széntüzelésű hőerőművek bezárását, illetve kötelezni akarják az autóipart, hogy gyors ütemben cserélje le termékeiben a belsőégésű motorokat villanymotorokra. A VDA autóipari szövetség erre utalva látta szükségesnek közleményben tudatni azt a véleményét, miszerint a modern belsőégésű motorok még sokáig bevételi forrásai lesznek az autógyártóknak. A VDA szerint a kormány dolga, hogy az innovációt segítő üzleti környezetet teremtsen.

(A nyitókép forrása: Reuters)