Remek elemzést készített a kölni gazdaságkutató intézet, a Cologne Institute for Economic Research. Összeállításukban azt vizsgálták, hogyan változna egy-egy európai ország egy főre jutó gazdasági teljesítménye, ha az adott főváros eredményét nem veszik figyelembe - ismerteti az elemzést a Pénzügyi Szemle Online.

Sokat nyom a latban Párizs

A végeredmény beszédes: Bécs eltüntetésével az osztrák állampolgárokra jutó GDP 6 százalékkal csökkenne. Párizs nélkül a franciák fejenként 15 százalékkal lennének szegényebbek. A görögöknél még durvább a helyzet, Athén kiesése, 20 százalékos csökkenést okozna.

Forrás: Quartz.com, Cologne Institute for Economic Research

Prága kiesése 14 százalékkal mérsékelné a fejenkénti cseh GDP-t, Varsó nélkül pedig a lengyeleknél közel 10 százalékkal mérséklődne a mutató. A több vizsgált országban (Hollandia, Dánia, Portugália, Olaszország, Spanyolország, Belgium, Svédország, Finnország, Egyesült Királyság) szintén visszaesést hozna a főváros kiesése. A kivétel Németország és Berlin. Ha a német főváros leszednék a térképről, akkor egy-egy német lakosra jutó GDP minimálisan, 0,2 százalékkal emelkedne. (Az eredeti - angol nyelvű elemzés itt olvasható.)

Ha tetszett a cikk, a Bukszát szeretheti a Facebookon is.