Sarkozy sajtótájékoztatón igennel felelt arra az újságírói kérdésre, hogy pontos-e a Le Figaro című lap vasárnapi értesülése, miszerint a kormány és a bankok megállapodtak a magánhitelezők önkéntes részvételéről. A francia államfő hozzátette: reméli, hogy más európai országokban is megegyezés jön létre.

A Le Figaro szerint a francia javaslat azt tartalmazza, hogy a magánhitelezők a Görögország által törlesztett adósság 70 százalékát forgassák vissza, azaz hitelezzék meg újra a válsággal küszködő euróövezeti tagországnak, de nem azonos feltételekkel.

A törlesztett adósság 50 százalékát 5 év helyett 30 évre hitelezzék meg, a kamat pedig egyezzen meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió (EU) kölcsönének kamatával. A hitelezőkhöz visszaáramló forrás 20 százalékát a francia javaslat szerint egy speciális alapba kellene irányítani, amely a legjobb minőségű értékpapírokba fektet be - írta a párizsi lap.

Sarkozy hétfőn jelezte: országa kész megvitatni a javaslatot az európai partnerekkel, és nyitott a feltételek változtatására is.

Francia államkötvény-tulajdonosoknál mintegy 15 milliárd értékben vannak görög állampapírok, Franciaország így Görögország egyik legnagyobb hitelezőjének számít.