Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hibát követnek el azok a befektetők, akik azt feltételezik, hogy a jövő csütörtöki skóciai függetlenségi népszavazás csak a szigetországban éreztetheti a hatását - jelentették ki szakértők a CNBC-nek nyilatkozva. Az unió fenntartása és a válás támogatottsága nagyjából kiegyenlített, de már az utóbbi híveinek előretörése is azzal járt, hogy a font 1,3 százalékkal, tíz hónapos mélypontra gyengült a hét első napján. A hónap elejéhez képest, azaz tíz nap alatt három százalékot veszített értékéből a brit valuta.

Ha Skócia függetlenné válik Nagy-Britanniától, annak jelentős hatása lesz a világ pénzpiacara - állítja Evan Lucas, az IG befektetési cég piaci stratégája. A szavazás közeledtének egyelőre csak az olyan részvényekre és valutákra volt hatással, amelyeknek közvetlen közük van Skóciához. A válás azonban az összes brit befektetést átértékelné, rengeteg olyan forgatókönyvet hozva elő, amelyek azzal kezdődnek, hogy "Mi van akkor, ha..." Egyszerűen nem tudjuk megjósolni az árak visszaesésének mértékét - mondja az elemző.

Tovagyűrűző hatás

Ha a szavazók a független Skócia mellett döntenek, akkor tárgyalások kezdődnének arról, hogy az új állam megtarthatja-e a fontot valutájának. A maradék Nagy-Britannia folyó fizetési mérlegének hiánya jelentősen megugrana, miután elvesztené olaj- és gázvagyonának 90 százalékát, amely a skótokat illetné. Mindez az ázsiai befektetőket is érintené, a nehezen megválaszolható kérdés az, hogy miként és mennyire - mondja Vishnu Varathat, a Mizuho Corporate Bank elemzője.

A hatás két szálon érvényesülne. Először is a brit kötvények hozamának változása tovagyűrűző hatással járna a világpiacon kialakult állampapírhozamokra. Emellett sok ázsiai befektető - vagyonkezelők, bankok, biztosítók - pénzét brit és skót pénzügyi szolgáltatók kezelik, amelyek helyzete bizonytalanná válna. Ezek a szervezetek ázsiai vagyonnal is rendelkeznek, amelynek egy részét le kell építeniük, hogy forrást teremtsenek meggyengült hazai pozíciók megtámogatására.

Kockázatok

Ha a maradék Nagy-Britannia költségvetési kiadásai megugranak, akkor a brit kötvények hozama is nőhet, mert a befektetők arra fognak számítani, hogy a londoni kormány a pluszkiadások fedezésére növelni fogja a kötvénykibocsátást, azaz bővíti az állampapírok kínálatát.

Nehéz megjósolni, milyen tartós hatása lenne a válásnak, ám addig is, amíg ez kirajzolódna, erősödne a gazdasági bizonytalanság, ami gyengítené a fontot és növelné a kockázatokat az ázsiai piacokon is. Ez a részvények és a kötvények árának eséséhez vezethet. A kötvénypiacon tehát teljesen ellentétes folyamatok alakulhatnak ki a szétválást követő, előre nem látható körülmények alakulásától függően.

Sokszor szóba kerül, hogy a független Skóciát számos pénzügyi szervezet faképnél hagyná, azonban arról kevesebb szó esik, hogy egy részük Nagy-Britannián kívül keresne helyet új főhadiszállásának. Szingapúr például nagyon vonzó lehet azoknak az ázsiai cégeknek, amelyek élénken üzletelnek Nagy-Britanniában. Addig is a szavazást megelőzően várhatóan esni fog a skót érintettségű részvények  árfolyama, ennek mértéke erősen függ a hátra lévő közvélemény-kutatások eredményétől.

Már megindult a tőkekivonás

Jelentős tőkekivonás kezdődött a skót gazdaságból a függetlenségpárti erők látványos előretörése nyomán - írta a szerdai Financial Times. A brit gazdasági napilap szerint az alapkezelők, a nyugdíjalapok és más pénzügyi szolgáltatók máris fontmilliárdokat telepítettek át főleg Angliába a jövő csütörtöki skóciai népszavazás közeledtével, mivel tartanak a függetlenséget pártolók esetleges győzelmének pénzügyi következményeitől.

A Financial Timesnak a Multrees Investors Services nevű vagyonkezelő vezérigazgatója, Chris Fisher elmondta, hogy csak az ő cége több százmillió fontot vont ki Skóciából intézményi ügyfelei nevében. "Ha a mi ügyfeleink ezt teszik, akkor más pénzügyi szolgáltatók is így cselekszenek" - fogalmazott Fisher.

Douglas Connell, az egyik legnagyobb edinburghi jogi tanácsadó cég, a vagyonkezelési tevékenységet is végző Turcan Connell társigazgatója azt mondta, hogy cégénél "jelenleg rendkívül nagy az ügyfélforgalom (...) példátlan mennyiségű kérdés érkezik az ügyfelektől arról, hogy biztonságban van-e a pénzük a skót bankokban". A cég ügyfelei attól is tartanak, hogy a referendum után "valamiféle korlátozás" léphet életbe a skóciai bankokban elhelyezett tőkékre. Connell hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ezek az aggodalmak megalapozatlanok.

Biztosíték kilépés esetére

Az idegesség jele mindazonáltal az is, hogy az utóbbi időben a skóciai kereskedelmi ingatlanügyletek szerződéseibe kilépési záradékok kerülnek be, lehetővé téve a vásárlóknak a tranzakció felmondását vagy az árak újratárgyalását arra az esetre, ha a népszavazáson a skót választók a függetlenségre voksolnak - írta a Financial Times ingatlanszektorbeli tanácsadókat idézve.

Londoni pénzügyi elemzők is felhívták már a figyelmet arra a kockázatra, hogy a betétesek, sőt maguk a bankok is "elmenekülhetnek" Skóciából, ha a függetlenségi népszavazáson az elszakadásra voksolók győznének, főleg, miután a skót bankrendszer Skócia elszakadása esetén már nem tudhatná maga mögött a Bank of England - a brit jegybank - likviditási garanciáit.

A UBS elemzői szerint elsősorban a két legnagyobb skóciai székhelyű pénzügyi szolgáltató, a Royal Bank of Scotland (RBS) és a Lloyds bankcsoport dönthet úgy, hogy áttelepül Angliába, annál is inkább, mivel e két bankot a pénzügyi válság idején a brit kormány hatalmas költségvetési tőkeinjekciókkal mentette meg az összeomlástól. E befektetések nyomán a brit államnak az RBS-ben 80, a Lloyds-csoportban 24,9 százalékos részesedése van.

Csak nézzék meg az eurózónát!

A skót kormány kétoldalú megállapodás alapján szeretné megtartani a fontot fizetőeszközéül Skócia függetlenné válása esetén is. London azonban a népszavazási kampány első pillanatától folyamatosan és mereven elzárkózik attól, hogy hivatalosan valutaunióra lépjen a független Skóciával, vagyis megossza vele a fontot. "Válás esetén nem szokás osztozkodni a bankszámlán és a hitelkártyán" - mondta a minap David Cameron brit miniszterelnök.

Az elszakadás pénzügyi kockázataira hívta fel a figyelmet Mark Carney, a Bank of England kormányzója is. Carney a brit szakszervezeti szövetség (TUC) Liverpoolban zajló éves kongresszusán felszólalva kijelentette: a valutaunió Skócia és az Egyesült Királyság fennmaradó része között "összeegyeztethetetlen lenne a szuverenitással". A brit jegybank vezetője szerint "elég csak egy pillantást vetni" az euróövezetre annak megértéséhez, hogy mi történik, ha nincs meg a valutaunió összes szükséges feltétele.