A szakértőt azzal kapcsolatban kérdezték, hogy csütörtökön a NATO-tagországok csúcstalálkozót tartanak Brüsszelben, és azon első ízben vesz részt Donald Trump amerikai, valamint Emmanuel Macron francia elnök. A francia államfő hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is találkozik.

Soós Eszter Petronella szerint biztosra vehető, hogy az amerikai és a francia elnök kétoldalú találkozót is tart Brüsszelben. Ezen várhatóan szóba kerül majd az Európai Unió és az Egyesült Államok között tervezett szabadkereskedelmi megállapodás (TTIP), a közel-keleti helyzet és a francia diplomácia egyik nagy sikerének számító párizsi klímaegyezmény, amely mellett azonban Donald Trump nem elkötelezett - írja az MTI.

A Macron-Putyin találkozóval kapcsolatban a politológus arról beszélt, hogy Oroszországnak mindenképpen érdeke normalizálni viszonyát Franciaországgal - mint az EU egyik fontos tagállamával -, mert ez kitörést jelenthetne a jelenlegi elszigeteltségéből. Emmanuel Macron pedig felismerte, hogy - mivel mind az Egyesült Királyság, mind az Egyesült Államok mással van elfoglalva - van egy diplomáciai űr: az oroszokkal való együttműködés, vagyis az Oroszország, Németország (az unió) és az Egyesült Államok közötti közvetítés által Franciaország újra kiterjesztheti a befolyását a nagy világpolitikai ügyekben - fogalmazott a szakértő.