A gazdasági környezet összességében kedvező marad Közép- és Kelet-Európában, a 2008-2009-es válság óta először számíthatunk GDP-növekedésre 2017-ben a régió valamennyi országában, többségükben erős - 3 százalékos vagy azt meghaladó - bővülési ütemmel - ez a legfontosabb megállapítása a legfrissebb régiós tanulmánynak, melyet az UniCredit Strategy and Corporate Foresight szakterülete készített.

A kedvező makrogazdasági környezetet tükrözi, hogy a régió bankszektora - a 2008-2009-as válság óta először - valamennyi országban nyereséges volt 2016-ban, összességében pedig a régió teljesítménye Nyugat-Európáét is meghaladja, noha a jövedelmezőség szintje a térségen belül változó. A múltbeli problémák egy része megoldódni látszik, ami stabilabb alapokra helyezi a régió bankszektorát.

Az elemzés szerint három biztató jelenség látható:

  • fenntarthatóbb finanszírozási modell;
  • a devizahitelezés alacsonyabb aránya az országok lakossági hitelezésében;
  • az eszközminőség folyamatos javulása.
Kattintson a nagyításhoz!

A következő két évben (2017-2018) a hitelezés várhatóan csaknem minden országban növekszik, miután a sereghajtók is erőre kapnak. A nem teljesítő hitelek aránya várhatóan tovább csökken, míg a jövedelmezőség továbbra is meghaladja majd Nyugat-Európáét - véli Mauro Giorgio Marrano, az UniCredit Strategy and Corporate Foresight régiós koordinátora.