Dacára annak, hogy az adózási tétek évek óta nem változtak Lengyelországban, egyre több adó terheli a lengyelek zsebét - írta a Rzeczpospolita. Az adóból befolyó állami jövedelmek gyorsabban nőnek, mint gazdaság: tavaly 15,4 százalékkal emelkedtek ezek az összegek 2016-hoz viszonyítva, miközben a GDP nominálértéke nagyjából 6,8 százalékkal volt magasabb.

Ezt támasztja alá az ING bank elemzése is. Becslésük azt mutatja, hogy az arányok különösen az áfa és a személyi jövedelemadó esetében nőttek. Főként az előbbi emelkedik, részben azért, mert javult az adóbeszedés hatékonysága, részben azért, mert bővült magas áfájú termékek (ruházati és elektronikai cikkek, autók stb.) vásárlása.

Az uniós számítások szerint a lengyel háztartások bevételeik 18,3 százalékát költik az élelmiszerre és italokra, miközben ez az arány 2009-ben még 22,3 százalék volt. A lakásra egy százalékkal jut több, mint néhány éve, autóra 2,9 százalékkal adnak ki többet.

Eközben változtak az szja-befizetések is. Mint a pénzügyi tárca jelentéséből kiderül jelenleg a 32 százalékos adókulcs alá eső személyi jövedelemadót fizet több mint 750 ezer személy - ez évi 85,5 ezer zlotynál (1,14 millió forint) magasabb jövedelmet jelent -, míg 2009-ben csupán 390 ezer ember tartozott ebbe a körbe.

A fotó forrása: Földi D. Attila/Napi