Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Továbbra is hiányzik a konkrétum Vlagyimir Putyin és Donald Trump legutóbbi telefonbeszélgetése óta, amelyen éppen arról volt szó, hogy a két elnök érti a találkozó szükségességét. Továbbra is hiányzik a kezdeményezés amerikai partnereink részéről" - hangoztatta Peszkov.

Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai államfő március 20-én, két nappal az orosz elnök újraválasztása után beszélt telefonon egymással. Az eszmecsere nyomán a két külügyminisztérium utasítást kapott a személyes találkozó előkészítésére. (Csúnya kereskedelmi háború alakulhat ki az USA és Japán között.)

Később kiderült, hogy Trump nemcsak a személyes kapcsolatfelvételre hajlandó, de meg is hívta Washingtonba Putyint. Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója nemrégiben mindenesetre úgy nyilatkozott, nem folytak egyeztetések arról, hogy a két vezető a G20-csoport novemberi csúcstalálkozójáig tárgyalóasztalhoz üljön egymással.

Jon Huntsman moszkvai amerikai nagykövet vasárnap a Fox News amerikai hírtelevízióban kijelentette, hogy Trump továbbra is pozitívan viszonyul egy amerikai-orosz csúcshoz. Mint mondta, ennek időpontját a Fehér Ház akkor fogja bejelenteni, ha eljön majd az ideje. A Washingtonban nyilatkozó Huntsman úgy vélekedett, "a fennálló problémák" megoldásához az kellene, hogy mindkét fél akarja ezt a találkozót.

"Úgy gondolom, hogy ezt mindkét fél akarja" - mondta a nagykövet, hozzáfűzve, hogy a közel-keleti helyzetet lehetetlen rendezni, valamint a hadászati stabilitással és a nukleáris fegyverekkel kapcsolatos kérdéseket nem lehet racionálisan megoldani az Egyesült Államok és Oroszország nélkül.

Korábban a The Wall Street Journal kormányzati forrásokra hivatkozva, arról írt, hogy a Fehér Ház egy lehetséges amerikai-orosz találkozóval kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. A lap szerint Huntsman azért tért vissza Washingtonba, hogy a saját projektje alapján segítsen egy csúcstalálkozó előkészítésében.

A fotó forrása: Jim Watson/AFP