Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyel pénzügyminisztériumban kiszámolták, hogy 54 milliárd zlotyba (négyezer-milliárd forint) fog kerülni 2017 és 2021 között a lengyel államnak a nyugdíj korhatárának leszállítása - írta a Rzeczpospolita a társadalombiztosítási hivatal (ZUS) elnöke, Gertruda Uscinska tájékoztatója alapján. A változtatás idén október elsején kép életbe - emlékeztetett . Ezzel szemben idén 805 millió zloty nyugdíjjárulék folyik be az államkasszába.

Az új szabály a 2012-es törvényt írja fölül, amely egységesen 67 évben szabta meg a nyugdíjba vonulás idejét. E helyett a nők 60, a férfiak 65. életévük betöltésekor visszavonulhatnak, amit kérvényezniük kell. Eddig már 160 ezer kérvény futott be, ebből 120 ezer olyan személy, akikre az új törvény vonatkozik.

A ZUS elnöke elmondta, hogy várakozásuk szerint a korábbi nyugdíjazás lehetőséggel az emberek 82 százaléka fog élni. Mivel 415 ezer jogosult van, ez 331 ezret jelent, akik mintegy 40 százaléka vagy munkanélküli vagy éppen szünetelteti munkáját. Ők biztosan élni akarnak a pénzszerzés új lehetőségével. Annak megállapítása azonban, hogy jogosultak-e, el fog tartani egy ideig.

(A nyitókép forrása: Pixabay.)