Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szerdán kiadott jelentésében a valutaalap, az együttműködés hiányára és a rendszerszintű kockázatok elemzésének elégtelen mivoltára figyelmeztetve, azt ajánlotta a kínai kormánynak, hogy hozzanak létre egy pénzügyi stabilitási albizottságot a jegybank és a pénzügyi szabályozásért felelős három hatóság részvételével, valamint növeljék a bankfelügyelet munkatársainak létszámát.

A Nemzetközi Valutaalap 2011 óta először értékelte a kínai pénzügyi szektort. A 33 nagy pénzintézet bevonásával elvégzett stresszteszt azt mutatja, hogy továbbra is magas a hitelállomány növekedési üteme, és egyre több pénz áramlik a vagyonkezelési termékekbe (WMP). "A kockázatok nagyok" - jelentette ki Ratna Sahay, az IMF pénz- és tőkepiaci osztályának igazgatóhelyettese, hozzátéve, hogy a kínai hatóságok tudatában vannak a kockázatoknak és proaktívan dolgoznak kordában tartásukon. (Blokádra hivatkozva kriptovalutát hoz létre Venezuela.)

A valutaalap szakértői megállapították, hogy a kínai bankok teljesítik a baseli előírásokat, de növelniük kell likvid eszközeik állományát és fokozatosan emelniük kell tőkéjüket, hogy megteremtsék a puffert a hitelfeltételek és a befektetőknek nyújtott garanciák szigorításával járó gazdasági átmenet miatt várható potenciális veszteségek mérséklésére - írja az MTI.

A vizsgált 33 kínai pénzintézet együttes mérlegfőösszege 171 ezer milliárd jüan (26 ezer milliárd dollár), valamint további 20 ezer milliárd jüan értékben rendelkeznek erősen kockázatos, mérlegen kívüli WMP-kel. A stresszteszt, amelynek forgatókönyve szerint a nem fizető hitelek állománya 1,5 százalékról 9,1 százalékra emelkedett, azt mutatta, hogy a bankok a kínai hazai össztermék (GDP) 2,5 százalékának megfelelő tőkehiánnyal szembesülnének egy ilyen súlyos esetben.

A kínai jegybank a honlapján nyilvánosságra hozott közleményben úgy reagált, hogy az IMF jelentése objektív és helytálló, de a stresszteszt "nem tükrözi a teljes helyzetet". Kína viszonylag erős képességekkel rendelkezik ahhoz, hogy kivédjen bármilyen pénzügyi kockázatot - hangoztatta a központi bank.