Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A központi választási bizottság hétfő reggel a szavazóhelyiségek 33,2 százalékában leadott voksok összeszámlálása után közölte, hogy Petro Porosenko, a Vitalij Klicsko vezette Ütés (UDAR) párt jelöltje a szavazatok 54,1 százalékát szerezte meg. Julija Timosenko volt kormányfő, a Haza (Batykivscsina) párt jelöltje a második helyre szorult a voksok 13,1 százalékával, messze lemaradva a győztestől. A választási bizottság hivatalos részeredményei többé-kevésbé megegyeznek az exitpoll-adatokkal.

A választási testület szerint Oleh Ljasko független parlamenti képviselő harmadik lett a voksok 8,5 százalékával, míg Anatolij Gricenkóra, a Haza párt parlamenti frakciójából kivált volt védelmi miniszterre a polgárok 5,5 százaléka, Szerhij Tihipko régiópárti politikusra pedig a polgárok 5,1 százaléka adta szavazatát. Mihajlo Dobkin, Harkiv megye exkormányzója, a Régiók Pártjának (PR) hivatalos jelöltje a voksok mindössze 3,3 százalékát gyűjtötte össze, s 2 százalékra tett szert Vadim Robinovics médiamogul, az Ukrajnai Zsidó Parlament elnöke.

A többi jelölt két százaléknál kevesebb voksot kapott. Oleh Tyahnibok, a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt elnöke és Dmitro Jaros, a radikális Jobboldali Szektor vezetője is ennél kevesebb szavazatot gyűjtött össze. Elemzők szerint a szélsőjobboldali jelöltek rendkívül gyönge szereplése az elnökválasztás egyik fontos tanulsága, s egyben üzenet azoknak a moszkvai politikusoknak, akik azt hangoztatták, hogy Kijevben Viktor Janukovics államfő megbuktatása óta a háttérből "fasiszták" és radikális nacionalisták irányítják a politikát.

A választási bizottság szerint Porosenko minden ukrajnai megyében fölényesen vezet. A legnagyobb a támogatottsága a nyugat-ukrajnai régiókban: Lemberg megyében 71, Vinnicja megyében 66, Ivano-Frankivszk megyében 65, Kárpátalján 64 százalék a rá leadott voksok aránya. A fővárosban, Kijevben a választáson részt vevők 62 százaléka szavazott a milliárdosra. A választási bizottság adatai abban is megegyeznek az exitpoll-felmérésekkel, hogy Vitalij Klicsko volt profi ökölvívó lesz Kijev polgármestere, miután összegyűjtötte a szavazatok 54,7 százalékát.