Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve/Fed) monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) június 18-19-ei kamatdöntő ülésén a piaci várakozásokkal összhangban a december óta érvényes 2,25-2,50 százalékos sávban hagyta az irányadó kamatot - írta az MTI.

A kamatdöntő ülés után közvetlenül ismertetett közlemény szerint az élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó személyes fogyasztási kiadások éves árindexe csökkent az első negyedévben, a maginfláció így a jegybanki célnak számító két százalék alá süllyedt.

A közlemény a feszes munkaerőpiaci helyzet mellett fokozódó gazdasági aktivitással, a munkahelyek számának növekedésével és az alacsony a munkanélküliséggel indokolta a kamattartó döntést. Rámutatottak ugyanakkor a háztartások kiadásainak és a vállalati beruházásoknak az első negyedévinél gyengébb ütemű emelkedésére is.

A jegyzőkönyvből viszont már kiderül, hogy számos ágazatban, elsősorban a feldolgozóiparban, egyre több vállalat fogja vissza a munkaerő-felvételt a kereskedelmi ellentétek által keltett bizonytalan kilátások miatt.

A júniusi kamatdöntő ülés szerdán publikált jegyzőkönyve alapján a monetáris politikai döntéshozó testület számos tagja az amerikai gazdasági növekedés szerintük szaporodó kockázataira hivatkozva a kamatcsökkentés szükségessége mellett érvelt, "amennyiben a kedvezőtlen fejlemények tartósnak bizonyulnak és megterhelik a növekedési kilátásokat".

Többen úgy látták, hogy "rövid távon" a kamatcsökkentésre pusztán kockázatkezelési szempontból is szükség lehet "a későbbi kedvezőtlen hatások kivédése céljából".

Az amerikai gazdaságra leselkedő kockázatokat elsősorban a világgazdasági növekedés lassulására, a külkereskedelmi ellentétek éleződésére, valamint az inflációs nyomás gyengülésére vezették vissza.

A Fed 2015 decemberében kezdett kamatemelési ciklusba, azóta kilenc alkalommal emelt kamatot, minden esetben 25 bázisponttal. Tavaly négy alkalommal volt kamatemelés. Az irányadó kamatsáv jelenleg 2,25-2,50 százalék. A nyíltpiaci bizottság 2015 decembere előtt hét évig tartotta történelmi mélyponton, zéró közeli szinten az alapkamatot a gazdasági növekedés ösztönzése és az infláció felpörgetése céljából.

A tanács tagjai azonban nem voltak egy véleményen a kamatcsökkentés szükségességét illetően. "Számosan" közülük inkább a kivárásra tették le a voksot, mondván, a kamatok csökkentését csak a kilátások további romlása esetén tartanák szükségesnek. A tanács egyes tagjai pedig megelégedtek volna "a korábbinál valamivel laposabb" kamatemelési pályával is. Kamatcsökkentést egyáltalán nem tartottak indokoltnak.

A júniusit megelőző májusi kamatdöntő ülés jegyzőkönyvéből még az derült ki, hogy "türelmes" kamatpolitika folytatására készült a Fed. A dokumentum megfogalmazása szerint egy "bizonyos ideig" a monetáris politikai döntéshozók még "türelmesek" lesznek, figyelemmel kísérik az amerikai és a globális gazdasági és pénzügyi fejleményeket.

Piaci elemzők akkor a monetáris tanács tagjainak jegyzőkönyvbe foglalt kijelentéseiből azt a következtetést vonták le, hogy a testület nemigen látja szükségét a kamatok módosításának.

Amennyiben a Fed a júniusi kamatdöntő ülés jegyzőkönyvében is megerősített jelzéseivel összhangban valóban kamatot csökkent, az több mint egy évtizede, 2008 óta az első kamatcsökkentés lesz a részéről - hívta fel a figyel,et az MTI.