Eric Rosengren, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) bostoni ágának vezetője egy hongkongi szakmai tanácskozáson kedden határozottan megvédte a monetáris politikai döntéshozóknak a 2008-as pénzügyi világválságra adott egyik legvitatottabb válaszát, a kötvényvásárlásokat.

Ő a harmadik amerikai jegybankár két napon belül, aki kifejtette álláspontját arról, hogy a Fednek milyen államkötvényeket kell tartani és milyen megfontolásokból. Előzőleg Charles Evans chicagói Fed-elnök szintén Hongkongban, míg philapdelphiai kollégája, Patrick Harker egy frankfurti konferencián tartott előadásában beszélt erről.

Rosengren, aki a Fed nyíltpiaci bizottságának szavazati joggal bíró tagja, rámutatott: a rövid lejáratú állampapírok birtoklása segíthet az amerikai jegybanknak egy jövőbeni válság kezelésében, mivel azokat hosszú lejáratú kötvényekre cserélheti le a kamatszint csökkentésének érdekében úgy, hogy közben nem növeli a mérlegfőösszeget.

Az amerikai kincstárjegyek arányának növelése és a Fed kötvényállományában tartott értékpapírok lejáratának gyorsabb csökkentése fontos cél lehet a normalizációs folyamatban. Biztosítaná a szükséges rugalmasságot a Fednek ahhoz, hogy meg tudja hosszabbítani a mérlegében szereplő eszközök futamidejét a következő jelentős gazdasági válság bekövetkeztekor - fejtegette.

Rosengren nem ért egyet azokkal a véleményekkel, hogy részben a Fed mérlegfőösszegének csökkentése tehető felelőssé a pénzpiacok tavaly év végén tapasztalt kilengéseiért. Hangsúlyozta, hogy a mérlegfőösszeget fokozatosan csökkentették, nagyjából ugyanazon paraméterek mellett, a pálya független volt a részvényárfolyamok alakulásától.

A Fed mérlegfőösszege a 2007-2009-es pénzügyi és gazdasági világválság kirobbanása előtt nem érte el a 900 milliárd dollárt sem. Ez az összeg a mennyiségi enyhítési politikának köszönhetően majdnem 4500 milliárd dollárra emelkedett. A kötvényállomány lassú és fokozatos leépítését 2017 októberében kezdte el a Fed, és idei márciusi ülésén döntött a program leállításáról.

Rosengren arra számít, hogy az amerikai gazdaság növekedése az első negyedévben meglehetősen gyenge lesz, de az év hátralévő részében valószínűleg jóval közelebb lesz az évesített növekedési ütem a 2-2,25 százalékhoz. Arra intette a befektetőket, ne tulajdonítsanak túl nagy jelentőséget annak, hogy a tízéves amerikai államkötvények hozama a három hónapos kincstárjegyek hozama alá esett.

Az a tény, hogy nem küzdünk az inflációval, hanem jelenleg azt próbáljuk meg biztosítani, hogy az inflációs várakozások jól lehorgonyozottak legyenek, egy nagyon eltérő gazdasági környezetet jelent ahhoz képest, amit a korábbi ciklusokban láttunk - mondta a nyíltpiaci bizottsági tag - írta az MTI.