Az amerikai külügyminiszter azt mondta, tisztában vannak azzal, hogy Minszket régi szálak fűzik Moszkvához, egyúttal méltatta az ország függetlenségét és szuverenitását. A két politikus megállapodott abban, hogy kölcsönösen újranyitják nagykövetségeiket egymás országában - írja az MTI-re hivatkozva a 444.hu.

Lukasenka újságíróknak bejelentette, hogy tárgyalásokat folytatott az Egyesült Állanokkal és más országokkal a kőolajszállításról. Pompeo leszögezte, hogy az amerikai vállalatok készek versenyképes árat kínálni Fehéroroszországnak.

Az Egyesült Államok Lukasenka 1994-es hivatalba lépése óta többször bírálta az országot az emberi jogok helyzete miatt, és több szankciót is bevezetett az ország ellen, válaszul pedig Minszk kiutasította az amerikai nagykövetet. A két ország viszonyában enyhülés állt be az után, hogy a fehérorosz kormány számos politikai foglyot szabadon engedett, és csökkentette az ellenzékre gyakorolt nyomást is. A Krím félsziget Ukrajnától történt 2014-es orosz elcsatolása után az enyhülés folytatódott.

Pompeo több mint húsz év óta az első magas rangú amerikai politikus, aki az országba látogat. A külügyminiszter Ukrajnából érkezett Fehéroroszországba, majd innen folytatja hivatalos útját Kazahsztánba.

Fehéroroszország nagymértékben függ az oroszországi energiaellátástól és piacoktól, ám Moszkva és Minszk között az évek során többször vita robbant ki a Moszkva kínálta árról.

Több hónapja folynak a találgatások arról, hogy a közel két évtizede hatalmon lévő Vlagyimir Putyin orosz elnök Oroszország és Fehéroroszország egyesítését tervezi, hogy a mandátuma 2024. évi lejárta után a két országot magában foglaló államszövetség élén maradjon. Bár Lukasenka többször is megígérte, hogy nem adja fel Fehéroroszország függetlenségét, az ellenzék továbbra is aggódik.