Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A harmadik, utolsó becslés szerint a hazai össztermék (GDP) 2,1 százalékkal bővült 2016 negyedik negyedévében az egy évvel korábbihoz képest, ami valamivel több az első és a második becslésben szereplő 1,9 százalékhoz képest - közölte a BEA csütörtökön.

Elemzők 2,0 százalékos növekedésre számítottak az első és második becslésben szereplő 1,9 százalék, illetve az előző negyedévi 3,5 százalékos bővülés után.

A tavalyi egész évet tekintve az amerikai gazdaság 1,6 százalékkal növekedett, ami 2011 óta a legrosszabb adat. Az előző évben, 2015-ben 2,6 százalékkal, 2014-ben 2,4 százalékkal, 2013-ban 1,7 százalékkal, 2012-ben 2,2 százalékkal, 2011-ben pedig a 2016-ossal megegyező mértékben, 1,6 százalékkal bővült az amerikai GDP.

A tavalyi év utolsó negyedében a gazdasági növekedést támogatta a személyi fogyasztásnak, a beruházásoknak, valamint a helyhatóságok és a szövetségi államok kiadásainak bővülése, amelynek kedvező hatását részben kioltotta az export erős visszaesése és a szövetségi kormányzat kiadásainak csökkenése.

Október-decemberben a hazai össztermék több mint kétharmadát adó személyi fogyasztás 3,5 százalékkal nőtt a harmadik becslés szerint, csakúgy mint a harmadik negyedévben. A második becslésben még 3,0 százalékos személyi fogyasztás-bővülés szerepelt - írja az MTI.

A tavalyi negyedik negyedévben az import 9,0 százalékkal nőtt, ez volt a legnagyobb emelkedés 2014 negyedik negyedéve óta.

Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter közlése szerint a kormány arra számít, hogy idén 3, de akár 3,5 százalékkal is növekedhet az amerikai gazdaság. A jegybank szerepét betöltő Federal Reserve ennél jóval óvatosabb: 2,1 százalékos növekedésre számít, de ez az előrejelzés nem tartalmazza a Donald Trump által megígért gazdaságélénkítő intézkedések várható hatásait.