"Növekszik a nyomás a magyar kormányon a kötelező betelepítési kvótákkal kapcsolatban. Az Európai Parlament ma megszavazta azt a baloldali frakciók által beterjesztett Magyarországot elítélő határozatot, amelynek célja az illegális bevándorlás hazánkra kényszerítése. A Fidesz-KDNP képviselőcsoportja elutasítja az újabb politikai támadást Magyarországgal szemben, továbbra is kizárólag a magyar emberek érdekeit képviseli Brüsszelben, ezért elutasítja az illegális migrációt" - így reagált a Fidesz brüsszeli frakciója az EP szerdán elfogadott határozatára, mely szerint vizsgálni kell a magyarországi demokratikus helyzetet, adott esetben pedig szankciókat kell hozni Magyarország ellen.

Az uniós szerződés hetedik cikkelye szerinti eljárást azért indították el, mert a képviselők szerint Magyarországon fennáll a kockázata az uniós alapértékek súlyos megsértésének az olyan törvények miatt, mint a menekültek tranzitzónába zárását előíró jogszabályok és a civil szervezetekről hozott törvény. A kormánypárt EP képviselői szégyenletesnek tartják a szerdai határozatot, valamint kifogásolják, hogy mivel az eljárás előzetes vizsgálatának eredménye nagyjából a jövő évi parlamenti választások előtt készülhet el. Szerintük így befolyásolhatják annak eredményét.

Nincs reális esélye annak, hogy életbe lépjen az uniós szerződés hetedik cikkelye Magyarországgal szemben - mondta el Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója. Úgy fogalmazott, hogy a "Soros-jelentés" felháborító, és "hetet-havat összehord". Egy újabb frontális támadás a magyar kormány ellen, amit a kabinet elutasít.

Az ellenzék szerint Orbán szégyene a határozat

"Ezt a határozatot nem Magyarország, hanem az Orbán-kormány ellen fogadták el. A Fidesz pártcsaládja, az EPP aktív közreműködésével és szavazatával" - mondta a szavazás után Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője a Facebookon. Fontosnak tartja, hogy nem csak a javaslatot benyújtó liberális, zöldpárti és egyesült baloldali képviselőcsoport támogatta, hanem az Európai Néppárt tagjai is átszavaztak. Ujhelyi szerint az eljárásnak két végeredménye lehet, vagy meghátrál a Fidesz, vagy az ellenzéknek egy éve van arra, hogy eltakarítsa Orbán Viktor kormányát a hatalomból.

Párttársa, Szanyi Tibor óvatosabban fogalmazott, emlékeztetve, hogy a javaslatnak nincs közvetlen gazdasági következménye. "Kifejezetten Orbán és kormányzatának politikai-jogi felelősségét firtatja, egy meglehetősen hosszadalmas, szigorú vizsgálatot, párbeszédet, majd számonkérést előre vetítő, hosszadalmas folyamat keretében, amelyből persze a legvégső következtetést szintén a magyar szavazópolgárnak kell majd levonni" - írta közleményében a politikus.

Az állásfoglalás világossá teszi, hogy az EP jelentős többsége szerint az Orbán kormány működése súlyosan veszélyezteti a közös európai értékek védelmét, és szembefordul saját polgárainak többségével  is - kommentálta a döntést Jávor Benedek, a Párbeszéd párt képviselője. Szerinte a mostani, az eddigieknél határozottabb fellépés gátat szabhat a demokratikus jogállam lebontásának Magyarországon.

A Jobbik közleményben ítélte el a szavazást, mint a párt írja EP-képviselői nem támogatták sem az elfogadott szigorú baloldali javaslatot, sem az Európai Néppárt enyhébb határozat tervezetét. Tagjaik úgy vélik, hogy elfogadatlan, hogy a liberális dogmák alapján a magyar migránspolitikát támadják az uniós szervek.

Az uniós hetedik cikkelyt még soha egyetlen egy ország esetében sem indították el, de még csak nem is kezdeményezték. A folyamat lényege, hogy az unió igazságszolgáltatási és alapjogi bizottsága megvizsgálja a magyar demokratikus helyzetet, kivált a kifogásolt jogszabályokat. Ha a 7. cikk szerinti folyamat végigmenne, akkor az Magyarország szavazati jogának felfüggesztését eredményezné az Európai Tanácsban, de ehhez a többi tagállam egyhangú döntésére lenne szükség, amelyre azért látnak szakértők kevés esélyt, mert Lengyelország vélhetően megvétózna egy ilyen lépést (úgy ahogy fordított esetben Magyarország is).