Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A német és a brit kormány közösen dolgozik egy biztonságpolitikai tervezeten, amelynek végrehajtása garantálhatja, hogy a két ország Nagy-Britannia uniós kilépése után is fenntartsa szoros katonai együttműködését - derült ki az illetékes miniszerek szavaiból.

Ursula von der Leyen, a német és Michael Fallon, a brit védelmi tárca vezetője együtt készíti elő a katonai együttműködéssel kapcsolatos javaslatot, amely az előbbi szerint túlmegy a felek uniós kapcsolatain. Nemrégiben George Osborne volt brit pénzügyminiszter is a szigetország és a kontinens EU utáni kapcsolatairól beszélt Budapesten, megemlítve a közös biztonsági érdekeket.

Felkérhetik a szomszédok

Nagyon szoros együttműködést akarunk - jelentette ki von der Leyen a hét végi müncheni biztonsági konferencián. Tudjuk, hogy szükségünk van egymásra: mindkét ország a NATO tagja és szoros érdekközösség van közöttük. Azonosak a biztonsági veszélyt okozó ellenfeleink.

Nagy-Britannia a brexit után is részt kíván venni az EU katonai akcióiban - mondta Fallon. Ez némileg ellentmond Theresa May miniszterelnök kijelentésének, miszerint ha rosszul alakulnak a kilépési tárgyalások, akkor felfüggeszthetik a biztonsági, hírszerzési és katonai együttműködést.

Fallon a tanácskozás szünetében nem zárta ki, hogy az EU katonai együttműködésre kéri fel Nagy-Britanniát. Enélkül ugyanis túl nagy teher nehezedne Franciaországra, az unió másik atomfegyverekkel rendelkező hatalmára.