Ferenc pápa olasz nyelvű beszédében ismételten "lelki és atyai közelségét" fejezte ki Srí Lanka népének - írta az MTI tudósítója.

Gondolatban közel van a szigetország katolikus egyházát vezető Malcolm Ranjith Patabendige Don bíboroshoz, valamint a terrorista támadások sújtotta Colombo város egyházmegyéjéhez. A pápa azt mondta, imádkozik a számtalan áldozatért és sebesültért.

Arra kérek mindenkit, ítélje el ezeket a terrorista támadásokat, amelyek embertelenek, és soha nem igazolhatók - hangsúlyozta Ferenc pápa, aki már húsvét vasárnapi beszédében is kegyetlen erőszaknak nevezte a Srí Lanka-i robbantásos merényleteket.

A húsvét hétfőn délben, a pápai lakosztály Szent Péter térre néző ablakából mondott beszédében a katolikus egyházfő arra emlékeztetett, hogy Krisztus feltámadásának örömhírét elsőként a nők vitték hírül, a félelmükben bezárkózott férfiak helyett.

A húsvét azt üzeni, hogy a remény fényének el kell oszlatnia a félelmet és a gyászt - mondta Ferenc pápa.

A pápa beszédét az ilyenkor szokásos Mennyek királynője-imádság (Regina coeli) követte, amely húsvéttól pünkösdig az Úrangyala-imádságot (Angelus) helyettesíti.

Ferenc pápa lezárta a húsvéti szertartásokat, amelyeket virágvasárnaptól több százezer hívő és turista követett a Vatikánban.

A pápa következő jelentős programja a május 5. és 7. közötti látogatás lesz Bulgáriában és Észak-Macedóniában - írta az MTI.