A svájci jegybankár ezt arra az eshetőségre mondta, ha az eurózóna újabb gazdasági válsága miatti félelem okán a svájci frank jelentősen erősödne.

Jordan a svájci Bilanz magazinnak pénteken megjelenő interjújában - amelyet a MarketWatch idéz - arra a kérdésre, hogy tovább süllyedhet-e az alapráta, azt válaszolta: már így is elég messzire mentünk a negatív kamatokkal és most szoros figyelemmel követjük a helyzet alakulását. Semmit sem zárunk ki - tette hozzá Jordan.

Az SNB tavaly vezette be a negatív kamatot annak érdekében, hogy csökkentse az alpesi deviza vonzerejét azon befektetők számára, akik menedékdevizaként tekintenek a fizetőeszközre válságos időkben.

A jegybank monetáris politikájának továbbra is az a célja, hogy csökkentse a fizetőeszközre nehezedő nyomást. Mint mondta: ezért van negatív kamat és készen állunk a devizapiaci beavatkozásra.

Elemzők szerint az SNB már idén aktiválta magát a piacon, mintegy 8,5 milliárd franknyit vásárolt fel a fizetőeszköz gyengítése végett. Januárban a központi bank devizatartaléka 575 milliárd frankra hízott, ami történelmi rekordnak számít. A frank gyengítése ellenére azonban a deviza még mindig túlértékelt Jordan szerint. Sőt, nagyobb zavarok az európai piacon ismét célkeresztbe helyezheti a frankot.

A banknak nincs olyan belső célja, hogy 1,10 frankos árfolyamon tartsa az eurót. Sőt, Jordan ki is zárta, hogy újra bevezetnének bármilyen minimum árfolyamszintet a deviza értékének kontrollálására.

Korábban az SNB 1,20 frank/euró árfolyamszintet próbált tartani, ám akkora nyomás nehezedett az alpesi devizára, hogy ezt nem tudta tartani. Az árfolyamlimit 2015 eleji elengedése 23 milliárd franknyi (23,63 milliárd dollár) veszteséget okozott a frank erősödése miatt, ami az SNB történetében példa nélküli volt.

A nemzeti bank nem adhat garanciát - mondta Jordan. Feladtuk a minimális árfolyamszintet, mert már nem volt fenntartható. Semmi értelme egy újabb, hasonlóan merev koncepció bevezetésének - tette hozzá a jegybankár.