Mike Pompeo egy biztonságpolitikával foglalkozó kutatóintézet washingtoni rendezvényén kifejtette: bár az Iszlám Állam terroristáit kiűzték a szíriai Rakka városából, a terrorszervezet változatlanul "óriási fenyegetést" jelent.

A világban mindenütt ott vannak a terroristák, akik a kereskedelmi repülőjáratokat eltérítve jelentenek veszélyt a nyugat-európai országokra és az Egyesült Államokra. Az amerikai belbiztonsági minisztérium a repülőtereken már hozott speciális intézkedéseket, amelyek kiszűrhetik "a kereskedelmi járatokon érzékelhető fenyegetést" - mondta a CIA-direktor.

Erről beszélt szerdán az Egyesült Államok londoni nagykövetségén Elaine Duke, a belbiztonsági minisztérium ügyvezető irányítója is, aki szerint a terroristák repülőgép-eltérítésre készülnek, s erről az amerikai hírszerzésnek vannak is információi. (Az USA felszereli védelmi rendszerrel Romániát.)

A Demokráciák Védelméért Alapítvány rendezvényén Pompeo - Rakkára utalva, ahol a terroristák kikiáltották kalifátusukat - kifejtette, hogy "a kalifátus összeomlása nagyszerű hír, de csak részben", mert az Iszlám Állam a jövőben átalakulhat valami más terrorszervezetté. "Őrültség lenne azt jósolni, hogy az Iszlám Államnak nem lesznek utódjai" - véli Pompeo. Leszögezte: az Egyesült Államok továbbra is komolyan veszi az Iszlám Államot és a vele kapcsolatban álló terrorcsoportokat, mind a Közel-Keleten, mind Délkelet-Ázsiában.

A CIA igazgatója szót ejtett Észak-Koreáról és Iránról is. Észak-Koreáról azt mondta: Phenjan pár hónapon belül képes lesz arra, hogy tökéletesítse atomfegyverzetét. "Ma közelebb állnak hozzá, mint öt évvel ezelőtt és arra számítok, hogy ha a nemzetközi közösség nem szorítja vissza őket, akkor öt hónapon belül sikerül tökéletesíteniük az arzenáljukat."

Iránnal kapcsolatban Pompeo fontosnak mondta, hogy az amerikai elnök mindent megtegyen annak érdekében, hogy Teherán ne legyen képes atombomba előállítására. Egyetértett a Teheránnal kötött többhatalmi atomalku fenntartásával, de szigorúbb ellenőrzést sürgetett.

A rendezvényen Mike Pompeo után beszédet mondott Herbert McMaster nemzetbiztonsági tanácsadó is. Észak-Koreáról szólva leszögezte: "még nem futottunk ki az időből, de közel állunk hozzá".

A kép forrása: StockSnap.