Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Antti Rinne erről hétfőn Prágában nyilatkozott újságíróknak, miután tárgyalásokat folytatott vendéglátójával, Andrej Babis cseh miniszterelnökkel. Babis a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy ez a téma az egyik következő EU-csúcstalálkozón kerül napirendre. Rinne, mint a soros féléves EU-elnökséget betöltő Finnország kormányfője, arról biztosította vendéglátóját, hogy ez az intézkedés nem irányul konkrétan egyetlen ország ellen sem.

A finn politikus szerint szükséges, hogy az uniós tagállamok kompromisszumos megállapodásra jussanak az európai pénzek felhasználásának feltételeiről. "Szükségünk van arra, hogy emeljük a klímapolitikák támogatását, szolidaritásra van szükségünk a migráció terén, és biztosítanunk kell, hogy a jogállamiságot minden tagállamban tiszteletben tartsák" - fogalmazott a sajtó képviselői előtt Antti Rinne. Az európai államok demokráciája számára szükséges, hogy mindenütt érvényesek legyenek az olyan alapértékek, mint a szólás- és a médiaszabadság - hangsúlyozta.

Andrej Babis kijelentette, hogy ezt a témát az egyik következő uniós csúcstalálkozón fogják megvitatni. "Természetesen feltettem a kérdést, hogy ki fog erről dönteni, ki fogja ezt megítélni. A miniszterelnök úr biztosított arról, hogy nem gondolt egyetlen konkrét államra sem, hogy ez egy általános vita" - fogalmazott a cseh kormány elnöke.

Antti Rinne Prágából Budapestre utazik, ahol Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyal.