A Fitch honlapján olvasható elemzés szerint a 25 bázispontú kamatcsökkentésre az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed júliusi végi vagy szeptemberi ülésén kerül sor. A 25 bázispontos vágás több mint egy évtizede, 2008 óta az első kamatcsökkentés lehet a Fed részéről.

A Fitch ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez nem egy kamatcsökkentési folyamat kezdete lesz, mivel ezen felül 2020-ig már nem várható több kamatvágás.

A határidős piacok egyelőre három kamatcsökkentést áraztak be 2019 végéig. A Fitch elemzői szerint az amerikai gazdaság a vártnál jobban teljesít, a lakossági kiadások alakulásáról és a foglalkoztatásról szóló adatok kedvezőek, miközben csökken a munkanélküliség. Ezek fényében a várt kamatcsökkentés inkább egyfajta elővigyázatossági lépés lehet azokkal a kockázati tényezőkkel szemben, amelyek kedvezőtlenül befolyásolhatják az amerikai gazdaság állapotát.

Jerome Powell, a Fed elnöke féléves rendszeres kongresszusi meghallgatásán július 10-én egyértelmű jelzés tett arra, hogy a szövetségi tartalékbankrendszer kamatcsökkentésre készül. Jerome Powell megfogalmazása szerint "a világkereskedelmi ellentétek eszkalálódása miatt kialakult bizonytalanság és a világgazdasági növekedés ütemével szemben felmerült aggodalmak kételyeket támasztanak az Egyesült Államok növekedési kilátásaival szemben is".

A kamatalakító nyíltpiaci bizottság (FOMC) 2015 decembere előtt hét évig tartotta történelmi mélyponton, zéró közeli szinten az alapkamatot a gazdasági növekedés ösztönzése és az infláció felpörgetése céljából. A kamatemelési ciklus elindulása, 2015 decembere óta kilencszer emelt kamatot a Fed, minden alkalommal 25 bázisponttal. Tavaly négyszer emelt kamatot a Fed. Az irányadó kamatsáv jelenleg 2,25-2,50 százalék.