A platy.sk és a paylab.com portál készített egy elemzést, amelyből kiderült, hogy Prágában a bruttó bér átszámítva 1684 euró, Pozsonyban pedig 1619,14 euró. Ehhez képest Budapesten forintról átszámítva 1503,08 euró a bruttó bér - írta az infostart.hu.

Az elemzést végző ügynökségek arra is rámutattak, hogy Csehországban tapasztalni a legkisebb eltéréseket a fizetések között. A prágai és a brünni bruttó bér között 221 euró az eltérés, Pozsony és Kassa között 339 euró. Magyarországon még nagyobb a különbség, Budapesten átlagban 405 euróval keresnek többet, mint a második legnagyobb városban, Debrecenben. (Hozzá kell tenni azonban, hogy Magyarországon a legnagyobb az eltérés a lakosság száma között a két legnagyobb városban.)

Kassán az összes munkakörben jóval kevesebbet lehet keresni, mint a fővárosban. Leegyszerűsítve kijelenthető, hogy Kassán a diplomások keresnek annyit, mint Pozsonyban az érettségizettek, vagy azok, akik szakosító képzést végeztek - írta a platy.sk.

Ján Richter szlovák munkaügyi miniszter hétfőn megerősítette, hogy a szlovák kormány támogatja az európai minimálbér bevezetését - írta a portál. Az elképzelés része a most felálló új Európai Bizottságnak, amelynek élén Ursula von der Leyen áll.